Ha nem szeretnénk vegyi tisztítószerekkel végigtörölni szobánkban a padlót, lemosni a csempét a fürdőben, de mégsem akarunk lemondani arról, hogy takarítás után ne csak tiszta, hanem illatos, friss környezeté varázsoljuk otthonunkat, akkor minderre megoldás egy savanyú ízű déli gyümölcs, a citrom.

citrom-tisztitas

A citrom magas illóolajtartalommal rendelkezik, de igencsak savas hatású is, ami nagyon jól jön fertőtlenítéskor. Nézzük, hogyan és hol használhatjuk fel a citrom nagyszerű tulajdonságait.

  • Illatosít

Sokszor még a többórás szellőztetés ellenére is egy áporodott, kissé poros szag lengi be szobánkat, a fürdőnkben sokszor a párás, penészes „illattal” találkozni. Ezért 3–4 citromkarika, amelyet ha egy tálba helyezünk és azzal együtt a szoba közepére, nagyszerű illatot képes varázsolni a lakásunkba, amely több napig is érződni fog.

  • Fényesít

Ha az evőeszközök mosogatás után is homályosak, akkor ideje elővennünk a hűtőből a citromot, és annak levével fényesre törölhetjük a készletünket. A savassága elbánik a makacs zsíros szennyeződésekkel is.

  • A piszkos mikróval is elbánik

Nagyon utálatos tud lenni a száraz ételmaradékoktól hemzsegő mikró kitakarítása. Annyit kell tenni, hogy pár citromszeletet vékonyra vágunk, majd betesszük egy vízzel teli hőálló edénybe és bekapcsoljuk a készüléket a legmagasabb fokozatra. A citromos gőz miatt a szennyeződések felolvadnak, a baktériumok elpusztulnak, már csak ki kell törölni a mikrót.

  • Hatásos mosogatószer

Ha netán elfogyott a mosogatószer, és nincs most pénz mást venni, de van otthon citrom, akkor csak félbe kell vágni a gyümölcsöt, beszórni szódabikarbonáttal és így mosogatószivacsként használható. A poharak, tányérok cseppmentesek lesznek, az edények zsírmentesek, és még a kezünk sem szárad ki. Ugyanakkor ablakpucolóként is kiváló, 3 kanál citromlevet össze kell keverni egy fél liter vízzel, és máris kezdődhet a tisztogatás.

  • Elpusztítja a kórokozókat a vágódeszkáról

Nagyon sok baktérium képes megtelepedni a vágódeszkán, a késsel okozott bemélyedéseket szeretik a leginkább. Öntsünk citromlét a deszkára, hagyjuk állni 10 percet, majd utána öblítsük le. Az eredmény: bacimentes vágódeszka, és ezzel sokat tettünk egészségünkért is.

forrás

Nincsenek hozzászólások

Hagyj választ