Három nap kel fel és nyugszik le minden nap a röppálya egyik részén, másik részén pedig örökös nappal uralkodik egy újonnan felfedezett, különleges bolygón a Centaurus (Kentaur) csillagképben. Korábban nem találtak még a kutatók háromcsillagos rendszerben ilyen nagy pályán mozgó planétát.

harom-nap-2A HD 131399Ab nevű bolygó egy gázóriás, négyszer nagyobb a Jupiternél, és a Földtől 340 fényévre lévő Centaurus csillagképben kering egy háromcsillagos rendszerben. Viszonylag nagy pályán – 80 asztronómiai egységnyi (au) távolságra – kering fő csillaga körül, mely 80 százalékkal nagyobb a Napnál. A két kisebb csillag egyrészt egymás körül, másrészt a nagyobb csillag körül kering, utóbbitól legnagyobb távolságuk 300 au. (Egy asztronómiai egység a Nap és a Föld távolsága, azaz csaknem 150 millió kilométer.)

A HD 131399Ab egyike azon kevés extraszoláris, vagyis Naprendszerünkön kívüli bolygóknak, amelyet közvetlenül egy teleszkóppal figyeltek meg. A csillagászok a Chilében működő Európai Déli Obszervatórium nagyon nagy teleszkópjával (VLT) vizsgálták.

vlt

Kevin Wagner, a rendszer felfedezője, az Arizonai Egyetem kutatója elmondta: nagyon izgatott, hogy a természetnek olyan csodálatos részét láthatta, amelyet még senki korábban. “Szerintem a természet még tartogat számunkra néhány meglepetést a tarsolyában, ha tovább folytatjuk a kutatásokat” – tette hozzá. A tudós és csapata a Science című lapban mutatta be kutatásuk eredményét. A bolygónak 550 Föld-évnyi időre van szüksége ahhoz, hogy megkerülje a nagyobbik csillagot. Pályája egy részén minden nap három napfelkeltét és három naplementét él át, míg az éve egynegyedét kitevő másik “évszakban” – 100-140 Föld-évnyi ideig – állandó nappal jellemzi. “Ennek a rendszernek nem szívesen tervezném meg a naptárát” – fogalmazott Daniel Apai kutató.

This artist's impression shows a view of the triple star system HD 131399 from close to the giant planet orbiting in the system. The planet is known as HD 131399Ab and appears at the lower-left of the picture. Located about 320 light-years from Earth in the constellation of Centaurus (The Centaur), HD 131399Ab is about 16 million years old, making it also one of the youngest exoplanets discovered to date, and one of very few directly-imaged planets. With a temperature of around 580 degrees Celsius and having an estimated mass of four Jupiter masses, it is also one of the coldest and least massive directly-imaged exoplanets.

Eddig mindössze négy ehhez hasonló háromcsillagos rendszert fedeztek fel a szakértők, de mindegyik közül ez a bolygó rendelkezik a legnagyobb röppályával – kétszer nagyobb, mint a Plútó pályája a Nap körül. Hasonló röppálya elsősorban akkor gyakori, amikor csillag kering csillag körül, nem pedig bolygó csillag körül. “Ez az első felfedezett bolygó, amelynek röppályája hasonlít egy csillagéra” – mondta Wagner. Bár a planéta viszonylag fiatal – a 4,5 milliárd éves Földhöz képest csak 16 millió éves -, meglehetősen eseménydús élete volt már eddig is. A tudósok vélekedése szerint feltehetően jóval kisebb röppályával rendelkezett eredetileg. Terveik szerint további kutatásokat végeznek annak kiderítésére, mennyire stabil a bolygó keringési mintája.

harom-nap“Nem világos, hogyan került a bolygó ilyen széles röppályára egy ilyen különleges rendszerben, és nem tudjuk megmondani, mit jelent ez a bolygórendszerek típusainak megértése szempontjából. De az biztos, hogy sokkal nagyobb a változatosság odakint, mint azt sokan elképzelni merik. Azt tudjuk, hogy a többcsillagos rendszerben lévő bolygók sokkal kevésbé ismertek, de valószínűleg ugyanolyan gyakoriak, mint az egycsillagos rendszerben lévők” – mondta Wagner.

forrás