Manapság egyre több ünnepet vesz át a magyar emberek többsége más kultúráktól és kezd hajlamossá válni, elfelejteni, hogy nekünk is vannak tradicionális ünnepeink. Többek között az átvett ünnepek között említhetem a Valentin-napot és a mostanában nagyon divatos Halloween őrületet, de mi is ez a Halloween és mi közünk nekünk ehhez?

Halloween története

Ősi kelta hagyományokból alakult ki, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg Október 31. éjszakáján. Az ünnep őse a pogány kelta halálisten, a druidák istene kultuszában gyökeresedik, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe volt, ami a római vallásban olyan ünnep volt, melynek során az ókori rómaiak ördögűzési rítusokat hajtottak végre, hogy kiűzzék a halottak rosszakaratú, félelmetes szellemeit a házaikból. A druidák hite szerint Október 31.-e volt az óév utolsó napja, és ekkor látogattak el az élő emberekhez a gonosz szellemek.

 

Ez az ünnep később elterjedt a világon, de leginkább Amerikában. Ebben az időben az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, ekkor csokit vagy csínyt kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra. A Halloween nagyon fontos ünneppé vált az országban, vidáman ünnepel mindenki. Ekkor rendezik meg a New York Village Halloween Felvonulás is, ahol, több mint 50000 jelmezes ember vesz részt és közel 100 millióan követik a tévében. Összefoglalva a Halloween Amerikában egy vidám, táncos mulatság.

Magyarországon a Mindenszentek és a Halottak napja az ünnep

A Mindenszentek napja az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ November 1.-én ünnepli. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Jámbor János frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte ezt a napot.

A Halottak napja keresztény ünnep, melyet 998 óta tart meg az egyház. A Mindenszentek főünnepet követő ünnepnap. Ezen a napon rengeteg gyertyát, mécsest gyújtanak az emberek elhunyt szeretteik emlékére és felkeresik hozzátartozóik sírjait a temetőkben. Egyetemes ünnepé 844-ben vált.

 

A keresztény egyház értékeit nem becsülő, az Istent elutasító magyarok gyakran érvelnek azzal, hogy ez az Egyház által ránk erőltetett, a pogány hagyományokat visszaszorítani igyekvő, „kötelező ünnep”. Személyes véleményem szerint nekem nem esik nehezemre, gonosz szellemek, zombik és más szörnyek helyett meghalt szeretteimre emlékezni, vagy az életüket a szeretetért feláldozott szenteknek egy napot szánni.

Mi a baj a Halloween megünneplésével Magyarországon?

Szabad világban élünk, halljuk sokszor. Mindenki azt ünnepel meg, amit akar. Ez valóban így van, de ne felejtsük el, mit jelent a szabad világ a 21. században! Ahol a pénz, ott a hatalom. Az Angolszász országok manapság nem (nem első sorban) fegyverrel hódítják meg a világot, hanem pénzzel. A pénzen marketinget lehet venni. A jó marketinges úgy vesz rá bármire, hogy te úgy gondolod, saját szabad döntésed volt a választás. Így lehet az, hogy az emberek energia italokat, kólát és rengeteg egészségtelen dolgot vesznek magukhoz, pedig tudják, az nem jó számukra. Így lopakodik be az angolszász kultúra is hozzánk, kiűzve saját hagyományainkat, szokásainkat. A Halottak napja a csendes visszaemlékezésről a kegyeletről szól.

 

Ebbe nagyon nem fér bele a vigalom, a heje-huja. A Halloween pedig ez. Az angolszász országokban is megemlékeznek persze elhunyt szeretteikről az emberek, ezta napot Memoryal Daynek hívják és tavasszal tartják az USA-ban. Vajon hogyan esne az amerikaiaknak, ha táncolnék és szórakoznék náluk ezen a napon? Nos ez az én bajom a Halloweenel…
Mindennek meg van a maga ideje minden országban. Nálunk ez a csendes visszaemlékezés ideje. Milyen érzés az, amikor Édesapád szeretett emlékére gondolsz, aki eltávozott, és egyszer csak megjelenik egy halotti maszkban, zombinak öltözve a szomszéd gyereke és pénzt kér? Megtehetném én ezt az USA-ban a Memoryal Day-en?

Márton nap és a magyar vigasság

Nekünk is van azonban egy ünnepünk, mely segít átvészelni a szürke novembert, és ez a Márton nap. A Szombathelyen született Szent Mártonról elnevezett ünnep a magyar vigasság ideje. Nem kell nekünk sem szomorkodnunk hát egész ősszel, de ne más szokásait majmoljuk, ne dőljünk be a marketingnek, ne hozzunk elő szörnyeket és tanítsuk gyerekeinket más népek kultúrájának tiszteletére, együnk inkább egy jó libát Márton napkor valamelyik étteremben!

forrás: agraroldal.hu