preserving_garlic_011-130521
Mézes fokhagyma : Az egyik legegyszerűbben elkészíthető házi antibiotikum .Megpucolsz egy egész fej fokhagymát, gerezdjeire szeded, kicsit megroppantod a gerezdeket, majd beleteszed egy kis zárható fedelű üvegbe, és felöntöd jó minőségű (lehetőleg bio) hársmézzel vagy kakukkfűmézzel, hogy ellepje. Majd lezárod – nem kötelező érlelni -, és esténként bekaphatsz belőle 1-2 gerezdet mézzel együtt, természetesen el kell rágni! Bizarr, de én nagyon szeretem – csemegének is. Nagyon jó a magas vérnyomásra, érelmeszesedés ellen, meghűlés, nátha, torokgyulladás és influenza esetén, jó immunerősítő és erős gyulladásgátló, antibiotikus hatással is bír.

Amikor az ember lánya a náthával küzd az otthon négy fala között, túl sok izgalomra nem igazán számíthat…és ez ezúttal sem volt másképp. A napom eddigi fénypontja a C vitaminnal agyonturbózott eperturmix, és csak reménykedem, hogy lesz ez még jobb is.

Nem tudom, hogy vagytok vele, de én rettenetesen rossz beteg vagyok. Gyógyszert sosem akarok szedni, cserében pillanatok alatt meggyógyulnék, mert utálom a torokfájással társuló végtaggyengeséget, fejfájást, fáradtságot…ppffff…Így első dolgom volt reggel a neten kutakodni a legjobban és leggyorsabban működő praktikák után. És ezt évek óta művelem, úgy, hogy már-már profi vagyok benne. Ma nem is bírtam sokáig ki tudja hányadszorra elolvasni a legtutibb hagymateás nagyirecepteket, forró tej mézzel és fokhagymával kombinációkat, és inkább hozzáláttam a nem túl szimpatikus gyógyszeripar újabb és újabb elképesztően durva húzásait olvasgatni.

 

Ma is hozzáláttam a gyógyszeres doboz átkutatásához, hátha találok valami “egészségesebb”, ámbár nagyon ütős kutyulékot, és találtam is egy 2 éve lejárt Neocitrán zacskót, úgy, hogy nem éltem vele. Valójában itt indult részemről a paracetamol lebuktatása. Ha elolvasod a Neocitrán betegtájékoztatóját (amit bizonyára szinte senki nem tesz meg), akkor ígérem elmegy a kedved az amúgy is rettenetes ízű ital lehörpintésétől.

Nos csak a lényegre szorítkoznék, kihagyva a színezékeket és egyebeket, 1 tasakban van 500mg paracetamol, 55mg (na köszi!) C vitamin, és 20g (!!!) cukor. A lehetséges mellékhatások listája brutál hosszú, de még a túladagolásnál sem írják le az igazán tuttit. A javaslat a 3-4 óránkénti megismétlése a zacskónyi adagnak, ami 4 órával számolva 6 zacskó, ami összesen 3gr paracetamol. Nos azt sehol nem írja, hogy 4gr felett súlyos májkárosodás léphet fel, 6gr pedig már halálos dózis. És ezek a határdózisok egészséges emberekre vonatkoznak. Aki volt már sárgaságos, vagy más májproblémája, nem tudja lebontani a paracetamolt vagy csak szimplán fogyókúrázik, annak ettől kevesebb is elég.

gyógyszerek

Lehet, hogy most arra gondoltok, hogy ugyanmár, 6 Neocitránnal is 1 teljes g-al alatta vagyunk a mérgezési értéknek, nem kell félni semmitől. Ahham…de ugye az is jellemző, hogy az emberek pikk-pakk meggyógyulnának, tehát a Neocitrán mellett bedob 1-2 Panadolt is a nagyobb hatékonyság kedvéért, ami szintén 500mg paracetamolt tartalmaz tablettánként, és meg is van a baj. Azt írja a betegtájékoztatón, hogy ha túladagolta magát, mindenképp jelentkezzen az orvosánál, akkor is ha tünetmentes. Csak épp a határértéket nem írják fel…szóval, találd ki magad, hogy mennyi a sok, pláne, ha többféle pirulát is szedsz. A rendszeres paracetamol szedés pedig vérrákhoz is vezethet, a legutóbbi kutatások alapján.

Az a legérdekesebb az egészben, hogy az olyan paracetamol tartalmú gyógyszerek, mint a Neocitran, Panadol, Rubophen, Coldrex, Saridon stb mind vény nélkül kaphatók, ergo mindenki “halál” természetességgel veszi eszi, issza és adja őket gyerekeinek. Az, hogy éppen melyik gyógyszer vényköteles és melyik nem gyanúsan érdek kérdése, ahogyan sok más is manapság. Az Algopyrin és a Quarelin például vénykötelessé vált, holott a lehető legalacsonyabb kockázattal vannak az egészségre. Ki érti ezt???…én nem.

Annak idején, amikor a paracetamolt feltalálták, szinte Isten ajándékának tartották, hiszen olyan korábban halálos kórokból gyógyította ki az emberiséget, mint a tüdőbaj (TBC). Abban viszont szinte biztos vagyok, hogy annak idején nem mindennapi szedésre szánták a szert. Holmi fejfájás, jöhet a paracetamol, megfáztam, gyorsan a paracetamolt, fájnak az ízületeim, végtagjaim, hopp egy paracetamol, lázam van, paracetamol, mi más.

Nos a gond abban van, hogy ez a könnyen túladagolható gyógyszer szinte olyan, mint a csapvíz, mindenkinek van belőle otthon pár fajta, és fogalma nincs a valódi veszélyeiről. Angliában évente 70.000 körüli paracetamol mérgezést kezelnek, a paracetamolos öngyilkossági kísérletekkel együtt, és bizonyára elég hosszú a máj transzplantációra várók listája is. Kérdés csak az, hogy nálunk mi lehet az ennek megfelelő szám??? Egyelőre lehet, hogy “elhanyagolható”, bár szeretném jelezni, hogy minden emberélet élet…de attól tartok lesz ez még így se!

influenza4

Szóval, ahogyan anyukám mondja, a nátha meg az influenza elmúlik 1 hét alatt, gyógyszerrel vagy gyógyszer nélkül. Mi a fenének is mérgezni magunkat naphosszat? Azért, hogy kihordjuk lábon és jó kis mellékhatásokkal szembesüljünk? Na ez az, amit senki nem fizet meg. Zárásképpen már csak annyit, hogy ha a paracetamol mérgezés tünetei csak 24 óra múltával jelentkeznek (mert ugye mindenki más felépítésű), akkor már nincs mit tenni!

forrás