Váratlan eredményt produkált egy rákkutatás során végzett kísérlet: a genetikailag módosított egerek, amelyekről a kutatók úgy hitték, hogy majd fokozott tumornövekedést produkálnak, daganatmentesek maradtak, ellenben óriásira nőttek és nagyon szőrösek is lettek. Amikor pedig egy rutinszerű címkézési procedúra során először fülükből, majd lábujjaikból csíptek le darabokat, kiderült, hogy az állatok esetében ez nem fog működni, mert az eltávolított testrészek rövid időn belül visszanőttek.

dna

A kérdéses egércsoport tagjaiban születés után is aktív maradt a Lin28a nevű fehérjét kódoló gén, amely normális esetekben kizárólag az embrionális fejlődés során funkcionál. Mivel képes visszaprogramozni a testi sejteket embrionális őssejtekké, számos különféle szakterület foglalkozik működésével, a mostani felfedezés azonban egy egészen új funkcióra derít fényt: a gén a jelek szerint jelentősen megnövelheti a szövetek regenerálódó képességét – akár felnőtt egyedekben is.

gén

A sejtek biológiai órájának visszaállítására persze már voltak korábbi próbálkozások is, ez azonban az első alkalom, hogy nem Petri-csészében növesztett sejteket, hanem egy élő szervezet felnőtt szöveteinek építőköveit sikerült „megfiatalítani”, és az emlős embriók legendásan hatékony regenerálódó képességével ellátni. (Embrionális korban a kifejezetten súlyos sérülések, például mély sebek is képesek heg nélkül begyógyulni az emlősökben.)

A kutatók arra is rájöttek, hogy a Lin28a sem képes minden szövetet megreparálni: a szívizom gyógyulásának sebességét például nem gyorsította fel. A lábujjak újranövesztésének képessége jelentősen korlátozódott, amikor az egerek elérték a fiatal felnőtt kort, a fül porcos és kötőszövetes állományának gyors gyógyulása, illetve az intenzív szőrnövekedés azonban az állatok egész élete során megmaradt.

TKNgShyhChang08112013e

Külön érdekesség, hogy a Lin28a hogyan fejti ki hatását: felpörgeti a sejtek anyagcseréjét, megnöveli a mitokondrium működésében szerepet játszó enzimek mennyiségét, így fokozódik az energiatermelés, és gyorsabb fejlődésre lesz képes a sejt. Talán ez a kutatás legmeglepőbb eredménye, mondja Shyh-Chang Ng, a Bostoni Gyermekkórház sejtbiológusa, a projekt egyik résztvevője. „Azt hinné az ember, hogy a fokozott regenerálódáshoz valami speciális faktorra van szükség, erre kiderül, hogy a hozzávalók minden sejtben megvannak.”

Forrás