Alig van olyan személy, aki ne tapasztalta volna meg eddigi élete során a puffadás kellemetlen tüneteit, amelyet leggyakrabban valamilyen étel, vagy ital idéz elő, de betegségek is kiválthatják, mint például a rák. A kérdés az, hogy miből lehet arra következtetni, hogy ez a kényelmetlen jelenség veszélyes, avagy nem jelent különösebb kockázatot.

puffadas2

A következőkben 10 olyan betegségről lesz szó, amelyek puffadást okozhatnak.

1. Súlycsökkenés

Amennyiben valaki hirtelen a testsúlyának 10 százalékától „szabadul meg” anélkül, hogy plusz fizikai aktivitást végezne, vagy az étrendjén változtatna, akkor baj van. Leggyakrabban a bélrendszert érintő elváltozások, akár rák is állhat a háttérben, amely a gyomor felpuffadását és étvágytalanságot okoz.

2. Hasvízkór

Ilyenkor a fehérjetartalmú folyadék felgyülemlik a hasüregben, ezért sokszor úgy fest az ember, mintha terhes lenne. Ez leginkább valamilyen krónikus betegség, főként valamilyen májbetegség esetén alakul ki. A májcirózis és a hepatitis sem kizárt. A tünetek között szerepel a sárgaság, a besárgult szemek és bőr, valamint a puffadás. A beleket megtámadó rák miatt a beteg sokszor émelyeg, hányingertől szenved, a has puffadása pedig fájdalommal is jár. Azonnal orvoshoz kell ilyenkor fordulni, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy bélperforáció történik.

3. Női ciklus

A menstruációs időszakok között bekövetkező vérzésekkor sok nő számol be kellemetlen puffadásról. Ilyenkor érdemes felkeresni a nőgyógyászt, aki szakszerű kivizsgálás után kezelést ír elő.

4. Láz

A lázzal járó puffadás valamilyen gyulladásra, fertőzésre utalhat. Ekkor is ajánlott szakemberhez fordulni, hogy a vizsgálatokból derüljön ki, hogy mi okozza a bajt, és elkezdődhessen a kezelés.

5. Méhnyakrák

A gyakori puffadás, a szexuális együttlét és vizeletürítés során fellépő fájdalom a méhnyakrák kialakulására utalhat. Még nagyobb a valószínűsége a betegségnek, ha a családtagok közül volt olyan, akit méhnyakrákkal kezeltek.

6. Vastagbélrák

A betegség kezdetekor sok páciens arról számolt be, hogy gyakran felpuffadt, vagy vérfoltok is megjelentek székelés után. Amennyiben a daganat a bél közepén, vagy végénél keletkezik, akkor az első nyilvánvaló tünet a puffadást.

7. Hasnyálmirigyrák

Ez sajnos az egyik legagresszívebb daganatos betegségek közé tartozik. Olyan tünetek jellemzőek, mint a súlycsökkenés, rossz étvágy, sárgaság, felső hasi és hátfájdalmak.

8. Gyomorrák

A betegség kezdeti fázisában nincsenek tünetek, de később gyakran alakul ki puffadás, telítettségérzet, valamint gyomorégés. Ha későn fedezik fel a kórt, akkor már a beteget gyakran émelygés kínozza, és drasztikusan fogyni kezd.

9. Májbetegség

Legtöbbször ez nem annyira veszélyes betegség, de ha nem kezelik megfelelően, más szervek is károsodhatnak. A legtöbb esetben az alkohol, a hepatitis a máj legnagyobb ellensége.

10. Crohn-betegség

Ez egy autoimmun betegség, a vékonybeleket támadja meg. A puffadás mellett gyakori panasz a hányás, émelygés, véres széklet, és a testsúlycsökkenés, de a további tünetek között van a szájüregben kialakuló fekélyek, a bőr kisebesedése, szemgyulladások, és ízületi fájdalmak.

forrás