A szupertáplálékok hallatán, a legtöbb ember, főképp akik odafigyelnek étkezésükre, a kelkáposztára, a chia magra, a fekete áfonyára, vagy például a lazac finom húsára gondol. De ott van a közönséges kefir, amely, Lauren Schmitt dietetikus szerint egy igazán különleges szuperétel.

kefir

A tehéntejből és jótékony baktériumokból készült kefir hasonlít a joghurthoz, csak egy kicsit vékonyabb, könnyebb az állaga és egyszerűbb meginni is. A kefirben háromszor annyi probiotikum található, mint a joghurtban, ez pedig elsősorban a bélrendszer megfelelő működése szempontjából nagyon jó.

Schmitt szerint azoknak lenne kötelező a kefir fogyasztása, akik nemrég egy komoly antibiotikus kezelésen estek át, hiszen ez az erős gyógyszer nagyon megbolygatja az emésztést, így minél hamarább pro- és prebiotikumokkal helyre kell állítani a bélflórát.

A kefir ráadásul a fogyókúrázóknak is nagyszerű, hiszen kalóriaszegény termék. Azok, akik izmosodni szeretnének, nos számukra annyira nincs jó hatással a kefir, hiszen fehérjében is szegény, és annak ellenére, hogy tehéntejből készül, 99 százalékban laktózmentes. Schmitt szerint azonban nem ajánlott olyan kefireket vásárolni, amelyek cukrozottak.

A gyártók azért tesznek különböző gyümölcsízű, édes adalékanyagokat a termékekbe, mert önmagában a kefirnek nincs sok íze. De, ha mégsem szeretnénk simán fogyasztani, nyugodtan tehetünk bele igazi gyümölcsdarabkákat, egy gyors smoothie-t készítve nagyon egészséges és finom itallal járulhatunk egészségünk megőrzéséhez.

forrás: filantropikum.com