Minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forintot kell majd fizetnie a szolgáltatónak. Kérdés, hogy ebből mennyi pénz jöhet be. A magyar netes forgalom méréséhez jó közelítést adhat a BIX forgalma – ez alapján másodpercenként 20 gigabyte lehet a magyar adatforgalom, ami azt jelentené, hogy másodpercenként 3000 forinttal gazdagodna a magyar állam. Ez éves szinten közel százmilliárd forintot hozna a magyar államnak, az NGM viszont jelezte a Portfolio szerint, hogy 20 milliárdos pluszbevételre számítanak jövőre ebből az új adóból – valószínűleg a társasági adó-leírások után számítanak erre.

Az indoklás – Varga Mihály szavaihoz hasonlóan – azt is elismeri, hogy azért terjesztik ki a távközlési különadót, mert az internetes kommunikáció teret nyert “a hagyományos telefonos kommunkációhoz képest”. Használják, tehát meg kell adóztatni.

Az pedig, hogy az adatforgalom lesz az alapja az adónak, azt is jelenti, hogy a szolgáltatók kevésbé lesznek érdekeltek a korlátlan adatforgalmú előfizetések fenntartásában.

Íme a szöveg:

tv

forrás: 444.hu

Újabb fejőstehenet talált a kormány: a telefonhívások és sms-ek megadóztatása után itt az internetadó: minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forintot fizetnek majd a szolgáltatók, de a végén úgyis a felhasználók állják.

„Figyelemmel az internetes kommunikáció fokozódó térnyerésére a hagyományos telefonos kommunikációhoz képest” – ezzel magyarázza a jövő évi adótörvények kedden benyújtott javaslata, hogy a telefonhívások mellett a kormány különadót vetne ki az internetszolgáltatókra is. Az indoklás azt jelzi: a kabinet is észlelte, hogy egyre többen beszélnek az interneten, és ez után nem fizetnek adót.

Az adó mértéke 150 forint lenne minden megkezdett gigabyte adatforgalom után. Ezt a szolgáltatóknak kell befizetniük, havonta, miután kiszámolták, hogy mennyi is volt egy-egy hónapban az adatforgalmuk. A törvény ugyanakkor nem tiltja az adó áthárítását a fogyasztókra. Összehasonlításként: egy modern játék legalább 10 gigabyte vagyis az adója 1500 Ft lenne, egy DVD-minőségű film 4-5 gigabyte (600-750 Ft), egy Blu-Ray lemez 25 giga (3750 Ft) a UPC pedig 300 gigabyte-ban határozza meg az „extrém” adatforgalmat, ez 45000 forintos adóteherrel járna.

Az adónak – szemben a telefonhívásokra kivetett közteherrel – nincs maximális összege, ezért egyes cégeknek igencsak mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk. A szolgáltatók felé ugyanakkor könnyítés, hogy a távközlési különadóból levonhatják az előző évben befizetett társasági adó időarányos részét.

Az internetadó ötlete már 2008-ban, az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció idején is felmerült. Akkor a Fidesz ezt élesen ellenezte: Nyitrai Zsolt képviselő azt mondta: a Fidesz elvi alapon nem támogat semmi adóemelést vagy új adónem bevezetését, különösen akkor, ha az az internetre vonatkozik, hiszen az tovább mélyíti a Magyarországon a digitális szakadékot.

forrás: vs.hu