Az üzletekben kapható mosóporok, mosószerek és öblítők nem csupán drágák, hanem olyan vegyi anyagokkal dúsítottak, amelyek akár az egészségünket is veszélyeztethetik. Soha nem voltam allergiás semmire, de néhány hónappal ezelőtt azt vettem észre, hogy túlérzékeny lettem a különböző tisztítószerekre, az öblítőre és még a mosogatószerre is. Alaposan áttanulmányoztam minden itthon fellelhető tisztítószer és mosáshoz szükséges „kellék” hátoldalát, és mielőtt mélyebben is kutakodni kezdtem volna az egyes összetevők után, elhatároztam, hogy megszabadulok ezektől a termékektől. Biztos vagyok benne, hogy a bőröm már nem tolerálja ezeket a szereket, és ezért alakult ki nálam allergiás reakció. Néhány hete már csak házilag készített mosószerrel mosom, illetve öblítőszerrel illatosítom a ruháimat. Az allergiám is megszűnt, ami valószínűleg ennek a változástatásnak is köszönhető.

A házilag készített folyékony mosószerhez csupán 3,5 liter vízre, egy kisebb darab natúr szappan reszelékére, 4 evőkanál mosószódára, 6 evőkanál szódabikarbónára és illóolajokra van szükség. Igaz, hogy az öblítőben is van illóolaj, én mégis azt gondolom, hogy érdemes a mosószerbe is csepegtetni például teafaolajat, citrom- vagy eukaliptusz-illóolajat, amelyek kiváló fertőtlenítő hatásokkal rendelkeznek. Természetesen, még az illóolajokra is lehet valaki allergiás, ezért érdemes kicsit kísérletezgetni, hogy kinek melyik illóolaj válik be, vagyis ki kell deríteni, hogy melyikre nem vagyuk érzékeny, és melyiknek az illata áll hozzánk a legközelebb.

Forralja fel a vizet, majd várja meg, míg a reszelt szappan teljesen feloldódik a vízben. Amikor kicsit lehűlt a szappanos víz, adja hozzá a 1,5 dl forró vízben feloldott mosószódát és a szódabikarbónát is. Egy egész napon keresztül hagyja állni, majd másnap hígítsa tovább 1-2 liter vízzel, előtte azonban érdemes egy botmixerrel alaposan összedolgozni. Végül cseppentsen bele például teafaolajat. Én még szoktam hozzáadni olyan illóolajat is, amelyet az öblítőnél is használni szoktam. Amikor levendulás öblítőt készítek, akkor a mosószeres flakonba is ebből csepegtetek néhány cseppet, ha citromos öblítőt használok, akkor a folyékony mosószerbe is ebből rakok a másik fertőtlenítő hatású illóolaj mellé. Úgy vélem, kettőnél több illóolajat nem érdemes összekeverni, mert az már illatkavalkád lesz. Mindenestre az én orromnak nem kellemes, amikor többféle illat is összekeveredik.

A mosószer adagolása nagyon egyszerű. Színes ruhákhoz adjon egy deciliter mosószert, ha erősen szennyezett ruhákról van szó, akkor egy kicsit megemelheti az adagot. A fehér ruhákat én a mosás előtti napon mindig beáztatom szódabikarbónás vízbe. Másnap pedig az egy deciliter mosószert még két evőkanál szódabikarbónával is kiegészítem.

Az öblítő elkészítése is nagyon egyszerű. Öntsön egy félliteres flakonba 3,5-4 dl tiszta vizet és egy deciliter almaecetet. Ebbe is lehet cseppenteni fertőtlenítő hatású illóolajat, de már nem szükséges, főleg, ha a mosószerből nem sajnálta ki azt. Ebbe az elegybe válasszon olyan illóolajat, amely illatot érezni szeretné a megszáradt ruhákon. Azt gondolom, hogy a nők egyik nagy kedvence a levendula, de nagy népszerűségnek örvend még a narancs, a rózsa, a jázmin vagy a geránium is. A férfiakhoz viszont leginkább a borsmenta, a fahéj, a kakukkfű, a zsálya vagy a szegfűszeg illóolaj passzol. Mielőtt öblítene, alaposan rázza fel az üveg tartalmát, hogy az illóolajok alaposan összekeveredjenek az üveg tartalmával. Az ágyneműhuzat, a lepedők és a konyharuhák öblítéséhez pedig általában a menta, az eukaliptusz, a citromillatú eukaliptusz, a citromfű vagy a grépfrút illóolaját használom, mivel ezek nem csupán fertőtlenítenek, hanem erőteljes tisztaságillatot is kölcsönöznek ezeknek a holmiknak.

forrás