laptop-fuzet

Írjuk le ötleteinket: mindig legyen nálunk jegyzettömb és írószer, hisz ha leírjuk a váratlanul eszünkbe ötlő ötleteket, azok megmaradnak. Egy fiatal amerikai-kínai üzletember még 30 éves kora betöltése előtt is hasonlóan cselekedett, és folyamatosan lejegyezte az őt ért benyomások kapcsán fejében megfogalmazódó ötleteket. A legtöbb dolgot évek múltán használt fel, ám soha nem kellett időt töltsön a különböző jelszavak, szlogenek kigondolásával, hisz egyszerűen felütötte a jegyzettömbjét.

Dolgozzuk ki a jó ötleteinket: sok embernek vannak milliós ötletei, ám a legtöbben hagyják elveszni azokat. A lejegyzetelés ugyanakkor nem elég, foglalkozzunk azzal is, hogy mennyire lehetne működőképes a dolog. Az interneten számtalan üzleti terv, sablon található, futtassunk végig párat az ötletünkkel, hisz igazán megér ez pár órát az életünkből, hogy kiderítsük, mennyire életképes az elképzelés.

Siker lesz a kitartás ára: amennyiben jó az ötlet, és egyéb feltételek is adottak, már csak rajtunk múlik a dolog. Igaz, hogy áldoznunk kell rá a szabadidőnkből, plusz költségekkel is járhat, és hibázhatunk is közben, de a kitartás mindig kifizetődik.

Álljunk fel, ha elestünk: csak nagyon keveseknek sikerül előre, kockázat nélkül nincs győzelem. Hibát bárki elkövethet, ám a valódi hiba nem az, ha rosszul csinálunk valamit, hanem az, ha megismételjük. Nem az elesések száma számít, hanem az, hogy hányszor álltunk fel a padlóról.

Ha nem jön össze valami, az elsősorban a mi hibánk: ha el akarunk érni valamit az életben, el kell fogadnunk, hogy minden belőlünk indul és ránk vezethető vissza. Becsapott a partnerünk? Figyeltünk volna jobban. Beugrottunk egy kamu lehetőségnek? Gondoltuk volna meg jobban. Nem tudjuk törleszteni a hitelt? Biztos, hogy minden fillért értéknövelésre és termelésre költöttünk a hitelből? Stb.

tervek-keszitese

Rendszerezzünk: ne engedjük, hogy szétszórtak legyünk. A sikeres emberek esetében az luxusnak számít. Mindig jegyezzük fel a határidőket, a teendőket, a levelezéseinket folyamatosan intézzük, ne próbáljunk meg Napóleonként viselkedni, és egyszerre több dologra is figyelni a nélkül, hogy ne tartanánk kezünkben a szálakat.

Osszuk be jobban az időnket: szokjunk hozzá a korai keléshez. Inkább keljünk hajnalban, és ebéd után tartsunk egy rövid sziesztát, hisz ez bizonyult a leghatékonyabbnak. Legyen szellősebb, de biztosabb napunk, ne rohangáljunk, mint a mérgezett egerek, mert a végén sehová nem érünk oda, és a befektetett energia is kárba megy.

Gondoljuk át, ha többet akarunk: az egy dolog, hogy sok pénzt akarunk keresni, ki nem? Ehhez azonban fel kell tennünk kérdéseket magunkat, és releváns válaszokat is kell tudni adnunk rájuk. Melyek a rövid és hosszú távú céljaim? Miben vagyok jobb, mint mások? Milyen előnyeim és hátrányaim vannak a vetélytársaimmal szemben? Mik azok a dolgok, amelyeket meg kellene tanulnom, ahhoz hogy fejlődjek? Ne féljük feltenni azokat a kérdéseket magunknak, amelyek előrevihetik életünket.

Ne keressünk, találjunk: folyamatosan a szaklapokat bújjuk, sikeres emberek élettörténeteit olvassuk, a biztos recepteket vadásszuk, elemzünk, számolunk. Az a baj ezzel, hogy túlságosan elmozdulunk egy irányba, nem vagyunk középen. Fontos a szakmai felkészültség, a pozitív példák ismerete, ám nem lehet csak ez alapján élni az életet. Nem látunk tovább az orrunknál, mert követjük a kincses térképet, e közben pedig magunk mögött hagyjuk az út mellet heverő kincsekkel teli ládát, mivel bízunk a térképben. Próbáljunk meg látni!

 Írta: Jerome Flynn

Nincsenek hozzászólások

Hagyj választ