A veszélyesnek ítélt termékek túlnyomó többsége, csaknem kétharmada továbbra is Kínából érkezik az Európai Unióba – derült ki a tagállamok közötti riasztási rendszer (RAP-EX) 2013-as statisztikáinak ismertetésekor.

made-in-china

A tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságai tavaly 3,8 százalékkal több értesítést adtak le a rendszerben veszélyes termékek miatt, mint egy évvel korábban, összesen 2364 ilyen eset volt. A veszélyes termékek 64 százalékán szerepelt a “Made in China” felirat.

A kifogásolt árucikkek fele a játékok és a ruházati cikkek, valamint a divatkiegészítők közül került ki. Az azonosított kockázatok pedig a legtöbb esetben veszélyes vegyszereket jelentettek, illetve fulladás vagy testi sérülés veszélyét hordozták magukban. A bizottság erről szóló közleményében például mérgező anyagokat tartalmazó tetováló tintáról is említést tesz.

A RAP-EX-ben az uniós tagállamok mellett Norvégia, Izland és Liechtenstein is részt vesz. A rendszerben az országok fogyasztóvédelmi hatóságai jelzik, ha veszélyes terméket észlelnek, amely az egységes piacon bárhol felbukkanhat, ha egyszer már átjutott a határon. A közétett adatokból az is kiderül, hogy a veszélyesnek ítélt termékek valamivel kevesebb mint a tizede elektromos készülék volt, a több mint 2300 riasztás hét százaléka pedig valamilyen járműre vonatkozott. Kína után az unióból és a valamivel bővebb úgynevezett Európai Gazdasági Térségből származik a legtöbb veszélyes termék. Ez összesen 30 országot jelent, ám ezek az összes bejelentett termék mintegy 15 százalékáért felelősek. A rendszerbe bekerült veszélyes termékek tizedének eredetét viszont teljes homály fedi.

Nincsenek hozzászólások

Hagyj választ