Leginkább télen fordul elő, hogy kezünk lábunk hideg. Ez egy darabig természetes is, hiszen nem mozgunk eleget, és a kinti hőmérséklet is alacsony. Azonban, ha a dolog, kezd bent a szobában, vagy magasabb hőmérsékletben is állandósulni, már betegségről beszélhetünk.

hideg-vegtagok

A Raynaud-szindrómát rohamszerű sápadtság, majd elkékülés jellemzi a kéz és a láb ujjain. Kiválthatja hideg vagy stressz is. Miután a roham elmúlik, erőteljes lüktetés kivörösödés és érzészavar lép fel. Ha hirtelen melegbe kerülnek a végtagok, a tünetek eltűnnek.

Leginkább gyógyszeres kezelést, bizonyos értágítókat ajánlanak a tünetek csökkentésére. A kifehéredéskor ajánlott az ujjakat egy kevés nitomint spray-vel befújni, majd bekrémezni. Naponta csak 1-2 alkalommal lehet alkalmazni, mivel nagyon leviszi a vérnyomást.

Nézzünk néhány fűszert, mellyel fel tudjuk melegíteni a testünket.

1. Fahéj

Vérhígító tulajdonsága miatt hatékonyan javítja a vérkeringést. A fázósak minden nap fogyasszanak fahéjt, ezzel serkentik a vérkeringést, és melegebbek lesznek végtagjaik.

2. Cayenne-i bors

Vérbőséget okoz, és a hidegrázást is megelőzhetjük segítségével. Kínában és Olaszországban keringési problémákra alkalmazzák.

3. Fokhagyma

Akárcsak a fahéj, a fokhagyma is serkenti a vérkeringést, már az ókoriak használták termogenikus hatása miatt.

4. Gyömbér

Teaként is melegítő hatása van, mivel csípős íze miatt serkenti a vérkeringést, de ajánlott néha gyömbéres fürdőt venni. Készítsünk egy erős gyömbérteát, és öntsük a fürdővízhez.

forrás