Mivel már itt a szezonja, a boltokban, piacokon már kapni ebből az óriási, közkedvelt gyümölcsből, amelynél nincs is jobb ilyen meleg időben. A görögdinnye édes, lédús húsa a nyár elengedhetetlen “kelléke”.

watermelon-juice-23

A dinnye húsa azért nagyszerű, mert rengeteg vizet tartalmaz, amelyre ezekben a forró napokban nagy szükségünk lehet. Amellett, hogy a dinnye felfrissít, számos gyógyhatással rendelkezik.

A dinnyében rengeteg aminosav található, amelyek közül ki kell emelnünk a L-citrullint, hiszen ez “ritkaságnak” számít a gyümölcsökben, azonban a görögdinnyében bizony van belőle bőven.

Az L-citrullin aminosav serkenti a sejtek regenerációját, segít a vesék, és a húgyutak tisztításában, és ezzel együtt a méregtelenítéshez is nagyban hozzájárul. Védi a májat is, így érdemes minden nap, ha tehetjük, elfogyasztani egy pohár dinnyelét.

Tele van antioxidánssal

A dinnyét fogyasztva sok és erős antioxidánshoz juttathatjuk szervezetünket. Sok C-vitamint, béta-karotint tartalmaz, amelyeknek bőrfiatalító hatásuk van, mivel semlegesítik a sejtek károsításáért felelős szabad gyököket. A lé fogyasztása pedig csökkenti a szívbetegségek kialakulását, illetve erősíti az immunrendszert és a látást.

Lycopene-szint

Ez is egy erős antioxidáns, ami megtalálható a dinnyében. Ez azért jó, mert így megelőzhetjük a belső gyulladások kialakulását, kutatások szerint a lycopene hozzájárul a vastagbél-, a tüdő-, a gyomor-, a prosztata- és a hasnyálmirigyrák megakadályozásához.

B6-vitamin

A B6-vitaminnak, ami a dinnye levében is jelen van, hangulatjavító hatása van, elűzi a depressziót, a rossz kedvet, a nők esetében pedig enyhülnek a menstruációs panaszok.

forrás