A fesztiválok pavilonjai íncsiklandozó illatokkal csábítják az éhes tömeget, fontos azonban jól megválogatni, hogy kitől vásárolunk gyrost, fagyit vagy lángost!

gyros_arus

Az augusztus 20-i ünnepséget számos szabadtéri rendezvény is kíséri. A gyorsaság és egyszerűség miatt sokan választják ilyenkor az utcai ételárusok kínálatát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte, hogy mire figyeljünk, ha gyrososnál, lángossütőnél vagy fagylaltárusnál vásárolunk.

A legfontosabb szabály, hogy legyünk körültekintőek! A szabadtéri rendezvényekre kitelepült vendéglátók és élelmiszer árusok közül is csak azt válasszuk, aki ügyel az élelmiszerbiztonságra, környezete rendezett, személyzete ápolt. Emellett gondosan figyel az élelmiszerek védelmére, a tisztaság és rend, a szükséges hőmérséklet fenntartására, valamint kiírja a kitelepült üzlet nevét, címét. Szintén fontos, hogy a kitelepült pavilonban a dolgozók számára legyen kézmosási lehetőség.

Íncsiklandó lehet a gyroszos pavilonjában forgó hús, de csak olyan helyen vásároljunk belőle, ahol a nyársat védik a portól és szennyeződéstől, illetve folyamatosan forgatják az egyenletes átsütés érdekében. A nem eléggé átsült hús fogyasztása – a kórokozók esetleges jelenléte miatt – veszélyes lehet, ilyet még kérésre sem megengedett felszolgálni. Az igényes büfékben a gyros húst a nyársról közvetlenül a megrendeléskor szeletelik le, így elkerülhető, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, nyers húslével szennyeződhessen, fertőződhessen. A gyros húshoz kínált köreteket melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, míg a salátákat, önteteket hűtve.

Lángost olyan helyen semmiképp se vásároljunk, ahol a sütő közelében égett, kaparó olajszagot érzünk. Ez ugyanis annak a jele, hogy a sütéshez használt olajat nem cserélik rendszeresen, holott az elhasználódott sütőolaj az egészségre káros anyagokat tartalmaz. A jó lángosozónál a mindig friss a portéka, ezért az kiadáskor még forró. Fontos, hogy a lángost, illetve a feltéteket védjék a szennyeződésektől, a rovaroktól. Pulton hűtés hiányában a feltétekből (például tejföl, reszelt sajt) csak kis mennyiséget tartanak kéznél, a többit hűtőszekrényben tárolják. Ha a feltéteket, szóratokat és az önteteket tartalmazó edényeket eléri, szintén tanácsos másik sütőt választani, ehhez ugyanis csak a kiszolgálók férhetnek hozzá.

Fagylaltárusnál figyeljünk arra, hogy a pult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgáló rész felől pedig cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett legyen. Fontos, hogy a fagylaltpultot nem érheti közvetlen napfény! Az esetleg megolvadt fagylaltot tilos újra lefagyasztani és a frissen készült fagylaltot sem szabad rátölti a régire. Olyan helyen vásároljunk, ahol a fagylalt nem kőkemény, de nem is folyik, nincs felpúpozva a tégelyekben és csak ehető díszítés van rajta. Kerüljük azokat az árusokat, akik az adagolókanalat – folyóvíz helyett – állott, piszkos vízben öblítik, majd törlőruhába ütögetve cseppmentesítik. Elvárás, hogy a tölcsért az eladó szalvétával fogja meg, és úgy adja át a vásárlóknak.

forrás