Korábban írtunk egy cikket, hogy mire érdemes odafigyelni a vese egészségének fenntartásának érdekében. Most azonban a májról lesz szó! Összegyűjtöttünk 8 pontot, melyeket betartva a májunk boldog életet élhet!

livomatik_leflet_2-01

1.Mértékkel igyunk alkoholt! Ez pontosan legfeljebb 1 italt jelent/nap egy felnőtt nőnek, illetve a 65 évnél idősebb férfiaknak. A 65 évnél fiatalabb férfiak maximum 2 italt ihatnak meg egy nap alatt. A súlyos és nagy kockázatú alkoholfogyasztás a nőknek és a 65 év feletti uraknak napi 3, vagy heti 7 italt jelent. Míg a fiatalabb férfiaknak napi 4 és a heti 14 pohár ital már soknak számít.

2.Kerüljük a kockázatos viselkedést! Mindenképpen keress segítséget, ha tiltott intravénás kábítószert használsz és a tűt senkivel se oszd meg! Fontos az óvszerrel való védekezés együttlétkor, illetve ha tetoválást vagy piercinget szeretnél, mindenképp egy olyan helyet válassz, ahol ügyelnek a tisztaságra és a fertőtlenítésre.

3.Kérj védőoltást! Ha a szervezeted fokozott kockázatban áll, hogy megfertőzze a hepatitis, vagy a vírusnak már bármely formája megfertőzött, konzultálj az orvosoddal és kérj hepatitis A és B védőoltást.

4.Bölcsen válassz gyógyszereket! A vényköteles és recept nélkül kapható gyógyszereket is csak szükség esetén és kizárólag a javasolt adagokban fogyaszd. Ne keverd a gyógyszereket az alkohollal, egy időben ne vidd be őket a szervezetedbe! Ha gyógynövényes, vény nélkül kapható, vagy vényköteles gyógyszereket szeretnél egyidejűleg használni, mindenképp beszélj róla az orvosoddal!

5.Kerüld a testi kontaktust más emberek vérével vagy testváladékával! A hepatitis vírus injekciós tűvel, vagy felelőtlenül, nem teljesen feltakarított vér vagy váladék által terjed.

6.Vigyázz az aeroszol spray-s dobozokkal! Rovarirtó, gombaölő, festék, vagy más mérgező vegyi anyagokat tartalmazó szereket alkalmazol, a szoba legyen szellőztetve és viselj maszkot! Mindig kövesd a gyártók utasításait!

7.Védd a bőrödet! Rovarirtó vagy egyéb vegyi anyagokat tartalmazó szer fújásakor hordj kesztyűt, hosszú ujjút, egy sapkát és maszkot.

8.Tarts fenn egy egészséges testsúlyt! Az elhízás (nem alkoholos eredetű) zsírmájat okozhat.

Szerkesztette és fordította: ismerteto.com
Angol fordítás