A csontritkulás csendes betegség: gyakran nevezik „néma kórnak”, mivel alig vannak tünetei.

Sokszor csak egy véletlennek látszó combnyaktörés hívja fel a figyelmet a problémára. Ám akkor, amikor már fellép a csonttörés, a csonttömeg leépülés már súlyos mértékben előrehaladott.  A csontváz egyre gyengébb és törékenyebb lesz, aminek következtében a súlyos csonttörések élet-veszélyessé válnak.

A törések fájdalmat és életminőség-romlást okoznak. Ráadásul minden harmadik, combnyaktörést szenvedett idős ember mozgáskorlátozottá válik és elveszíti önállóságát, minden ötödik pedig meghal a törés napjától számított egy éven belül.

www.meggyogyulsz.com - csontritkulasA csontritkulás a csont szervetlen állományának csökkenésével, a csontszövet mikroszerkezetének megváltozásával járó betegség. Kialakulása következtében csökken a vázrendszer stabilitása, fokozódik a csontok törékenysége.

A csontritkulás hátterében kalciumhiányos táplálkozás, korai menopauza, meddőség, D és K vitaminhiány, mozgásszegény életmód, ösztrogénhiány, elégtelen nyomelem bevitel, túlzott fehérjefogyasztás, fehérje anyagcserezavar, dohányzás, túlzott alkoholbevitel és stressz állhat.

Több betegség is elősegíti a csontritkulás kialakulását, ezek közül a legnagyobb kockázatot az alábbiak jelentik: alkoholos eredetű májzsugor, 1-es típusú cukorbetegség, több ízületre kiterjedő krónikus gyulladások, idült gyomor és bélbetegségek, pajzsmirigy túlműködés.

Gyengébbek az erősebb nem csontjai

A csontritkulást női betegségként tartják számon: tévesen! A csontritkulásos csonttörés az ötven éven felüli férfiak 20 százalékát is érinti. A kutatók szerint ráadásul a csontritkulás okozta halálozás és mozgáskorlátozottság tekintetében a férfiak számítanak a gyengébb nemnek, mert az egészségügyi rendszerek egyszerűen nem fordítanak elég figyelmet csontjaik egészségére.

A férfiak csontritkulásának diagnosztizálása sok esetben elmarad, miközben csípőcsonttörésben többen halnak meg, mint a nőtársaik.  Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a férfiak 50 százalékkal kisebb valószínűséggel részesülnek kezelésben, mint a nők.

200 millió áldozat

A csontritkulás ma már olyan gyakori, hogy népbetegségnek nevezhető. Ennek ellenére világszerte a daganatos betegségekre és a szívbetegségekre összpontosítanak leginkább, így ez a “néma gyilkos” egyre több áldozatot szed. Manapság például a csontritkulás miatti szövődményekben többen halnak meg, mint szívinfarktusban. A csontritkulás – sokak életminőségét nagymértékben rontva – jelenleg mintegy 200 millió embert érint a világon. Magyarországon ma, a becslések szerint a népesség tizede, mintegy 900 ezer ember szenved tőle. A betegség számlájára hozzávetőlegesen évi 100 ezer csonttörés írható, 300 ezer ember él közvetlen csonttörési kockázatban – annyi, mint ahány cukorbeteg. A csontritkulás ilyen mértékű gyakoriságához valószínűleg a nyugati társadalmak életstílusa vezetett.

„Bűnös” tej

Ha a csontritkulás megelőzése kerül szóba, 10-ből 9 ember biztos, hogy azt ajánlja: az egészséges csontokért igyunk sok tejet!  Bármennyire meglepő, mára bebizonyosodott, hogy a nagy mennyiségű tejfogyasztás inkább árt, mint használ. Egyenes utat jelent több betegség kialakulásához, többek között a csontok leépüléséhez is.

Érdekes tudnivaló, hogy a kínai vagy japán nyelvben nincs is szó a csontritkulásra és ezek a kultúrák sokáig a tejet sem ismerték és fogyasztották.

A vércsoport diétából ismert, hogy csak az igen ritkán előforduló B vércsoportú emberek képesek valóban jól megemészteni a tejet.  Nem véletlen, hogy a föld lakóinak igen nagy része  laktóz intoleranciában szenved, azaz a bélrendszerükből hiányzik az az enzim, – a laktáz – amely  a tejcukrot, vagyis a laktózt fel tudja dolgozni.

Mindezek ellenére a sok tej és tejtermék fogyasztását még mindig nagyon sok orvos és egészségügyi tanácsadó ajánlja, pedig a tej mítosz már régen megdőlt.

www.meggyogyulsz.com - tej -csontritkulas

Mahatma Gandhi a Guideto Health című könyvében azt írja: “Puszta babona a tej értékéről vallott nézet, de annyira meggyökeresedett, hogy szinte lehetetlen megingatni.”

Már 1920-ban is foglalkoztak a tej és a csonttörések összefüggésével. A Yale Egyetemen bebizonyították, hogy a legtöbb csonttörés oka a magas állati fehérje-fogyasztás.

Évtizedekkel később, ugyancsak a Yale Egyetem Orvostudományi Karának tudósai hasonló kutatást végeztek: kielemeztek 16 különböző országban megjelent 34 vizsgálatot, és azt találták, hogy a csontritkulás azokban az országokban a leggyakoribb, ahol a legtöbb tejterméket esznek az emberek. (Többek között Svédország, Finnország és az USA – Egy átlag amerikai 300 kg tejterméket eszik-iszik meg egy év alatt. Ez naponta majdnem egy kilót jelent. A csontritkulás gyakorisága mégis rendkívül magas.)

Az országokat összehasonlítva kiderül, hogy a legtöbb tejtermékből, állati fehérjéből származó kalciumot fogyasztó embereknek van a leggyengébb csontozata és a legmagasabb csontritkulás rátája. A csonttörések 70%-a tehát a magas állati fehérje-fogyasztással áll össze-függésben.

Az 1920-as és 1992-es kutatás között 72 év eltelt, de ugyanazt az eredményt kapták.

Ennek ellenére ma még mindig az a tévhit él, hogy a tej szükséges a csontok egészségéért!

A tudományos vizsgálatok eredményeit támasztja alá az a tény, hogy a föld lakóinak többsége egyáltalán nem fogyaszt tehéntejet, ennek ellenére jóval ritkább náluk a csontritkulás, mint a tejfogyasztó nemzeteknél.

A csontritkulás megelőzésének kulcsa tehát nem a tejben rejlik!

A csontok egészsége sokkal inkább függ a bevitt magnézium, K vitamin, és D vitamin mennyiségétől, illetve a rendszeres mozgástól.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a csonttömeg lényegesen függ attól, mennyit sportolunk kamaszkorukban. Ebben az életkorban fejlődik ki a csontszövet 40-50 százaléka, így tinédzserkorban mérhetetlenül fontos a megfelelő tápanyagok –  pl. aminosavak –  bevitele is.   Ha ez hiányos, akkor emiatt nem tudnak a csontok teljesen kifejlődni.

Bizonyos gyógyszerek is befolyásolják a csonttömeg fogyását. Ez főként olyan termékekre vonatkozik, amelyek a fehérje anyagcserét blokkolják (kortizon, tesztoszteron és ösztrogén gátlószerek, antibiotikumok)

A csontritkulás tehát azt jelenti, hogy nem csak az ásványi anyagcserezavar van jelen, hanem hogy a fehérje anyagcsere is hiányt szenved.  Ezért a hagyományos orvoslás módszerei mellett – melynek az a célja, hogy javítsa a csont ásványi anyag ellátását – a megelőzés és a fehérje anyagcsere helyreállítása az, ami igazán eredményre vezethet.

Nem törvényszerű

www.meggyogyulsz.com - csontritkulas-oregedes

A csontritkulás elkerülhető, a titok pedig – csakúgy, mint sok más betegség esetében, – a megelőzésben rejlik. Mindez akkor lesz eredményes, ha a szervezet állapotából indulunk ki, figyelembe vesszük a nem és a kor élettani sajátosságait, a rizikófaktorokat és kialakulási okokat.

Elsősorban a csontok és a porcok anyagcseréjét és kalcium háztartását kell szem előtt tartani.  Napi 200 – 250 mg magnézium bevitele okvetlenül szükséges.  Sárgabarack, szójaliszt, sárgarépa, körte, alma, kelkáposzta, zeller, citrom fogyasztásával olyan tápanyagokat juttathatunk a szervezetünkbe, melyek csökkentik a csontritkulás kialakulásának esélyét.

Étrendünket azonban feltétlenül egészítsük ki megfelelően összeállított, többkomponensű nyomelem pótlással is. Mozogjunk rendszeresen, heti minimum háromszor 40 percet.

A kor előrehaladtával – de különösen a nők a menopauza idején – fokozottan figyeljünk nemcsak a kalcium bevitelre, hanem életvitelszerűen arra is, hogy minél kevesebbet veszítsünk belőle.

Ennek érdekében csökkentsük a kávé és szénsavas üdítők fogyasztását és kezeljük helyesen a stresszhelyzeteket. Ha egy probléma orvosolható, keressük a megoldás, ha azonban nem, akkor ne bosszankodjunk, idegeskedjünk rajta feleslegesen.

Amennyiben így járunk el, nagyban hozzájárulunk az egészséges csontozat megőrzéséhez.