Nemrég japán tudósok egy nagyon egyszerű megoldásra jöttek rá, amely elárulja azt, hogy fenyeget-e valakit a közeljövőben az agyvérzés, vagy a demencia veszélye.

egy-lab-egyensulyozas

Nem kell mást tenni, csak álljunk az egyik lábunkra, és amennyiben nem bírjuk ki 20 másodpercig megtartani ezt a testhelyzetet, akkor forduljunk orvoshoz, hogy a szükséges vizsgálatokat még időben tudják elvégezni és megkezdhessék a kezelést.

Állításukat a japán szakemberek egy vizsgálatra alapozzák, amelyben 1387 személy vett részt, 841 nő és 546 férfi. Az átlagéletkor 67 év volt. Összesen 60 másodperc erejéig kellett egy lábon állniuk, ezután pedig agyukat mágneses rezonancia segítségével vizsgálták meg.

„A vizsgálat során az derült ki, hogy az egy lábon állás képessége, megtartása sok mindent elárul az agy egészségéről. Akik kevés ideig voltak képesek megállni, azoknál az agyvérzés, vagy demencia esélye nagyobb, és időben kell cselekedni, hogy a bajt meg lehessen előzni” – mondta Yasuharu Tabara, a kutatás irányítója.

Azoknál az személyeknél, akiknek már volt valamilyen keringési betegségük, sérülésük, azt tapasztalták, hogy nehezebben voltak képesek megtartani az egyensúlyukat.

A Kyotói Egyetemen végzett kísérlet arra derített fényt, hogy azok, akik nem bírnak egy lábon állni 20 másodpercig azoknál nagyon a kockázat, hogy a közeljövőben szélütést, agyvérzést kapnak. Ezért ha elvégezted a gyakorlatot és rossz teljesítményt nyújtottál keresd fel orvosod a megfelelő analízisek elvégzésért.