Szemünk egyik legvédtelenebb érzékszervünk, mégis kevés figyelmet fordítunk rá.

Világszintű felmérések alapján az emberek több mint 50%-a, hazánkban a lakosság 20%-a látáskorrekcióra szorul. Ezzel szemben Magyarországon közel 1,5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton, pedig nem látnak jól.

meggyogyulsz.com - szemLátásunk az életkorral egyenes arányban romlik.  Míg születéskor 21 dioptriához képes alkalmazkodni szemünk, 45 évesen már csak háromhoz. A legtöbb embernek ebben a korban lesz szüksége szemüvegre az olvasáshoz és ekkor kezdődnek el a súlyosabb betegségek is. Legtöbbször a hosszú éveken keresztül zajló egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód következményeként.

Meglepő lehet, de a leggyakoribb szembetegségek is – a szürkehályog, zöldhályog, farkasvakság, makula degeneráció – a helytelen életmódra vezethetők vissza.

Sőt, a  szembetegségek mögött sokszor más komoly problémák húzódhatnak meg!

A magas vérnyomással összefüggő vesebaj például súlyos látásproblémákat eredményezhet, a cukorbetegség által okozott szövődmények közül pedig szintén a szemkárosodás az egyik legrettegettebb.

A szem nem csak a lélek tükre, ahogy azt mondani szoktuk, hanem egészségi állapotunkról is sokat elárul.

Számos betegség előjelei már láthatóak lehetnek a szemen vagy a szemkörnyéken jóval azelőtt, hogy ténylegesen produkáljuk a betegség tüneteit.

A szemből kiolvasható betegségek listája igencsak hosszú: a cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek mellet a verőértágulat, a májbetegségek, egyes rákbetegségek és néhány ritka örökletes betegség jelei is megmutatkoznak a szemen – ezért is fontos a rendszeres szemvizsgálat.

Ahhoz, hogy megértsük, miért is van összefüggés a szem és a test egésze között, először a magzati evolúciót kell megvizsgálnunk.meggyogyulsz.com - szemek

Az embrió fejlődésének korai szakaszában a szem, az emésztőrendszer és az idegrendszer szinte egyenes vonal mentén helyezkedik el: innen származik a kapcsolat a szemünk és az emésztőrendszerünk, illetve a szemünk és az idegrendszerünk között.

A szem az emésztőszervek közül legszorosabban a májjal van kapcsolatban , ezért van az, hogy a máj különféle megbetegedései először a szemen láthatók. Ugyanakkor a szem a később kialakuló májbetegséget is előre tudja nekünk jelezni.

Az idegrendszer állapota is ugyanígy látható a szemen. Mivel az idegrendszer az egész test minden szervével kapcsolatban áll, a szem végső soron minden szervünk állapotának a tükörképe.

Ezt a keleti orvostudomány évezredek óta tudja.  A 21. századra végre a nyugati orvoslás is lassan kezdi elfogadni:  a szem állapota és a látás minősége szoros kapcsolatban van az egész szervezet általános állapotával, különösen az emésztő és az idegrendszer működésével.

Az összefüggések elismerése ellenére a legtöbb esetben a szemproblémákat még mindig csak tünetileg kezelik. Pedig a szembetegségek forrása szinte mindig valahol máshol, mélyen a testünkben rejlik.

Szemüveggel, műtéttel, szemcseppekkel ugyan ideig-óráig kezelhetők a tünetek, ezzel azonban a szemproblémák kiváltó okai még nem fognak megszűnni.

A retinagyulladás például legtöbbször fertőzés és baktériumok hatására alakul ki, de komoly szemproblémákhoz vezet az is, amikor a szem legvékonyabb hajszálerei elmeszesednek és a vérellátás elégtelenné válik.

7+1 szemben felfedezhető jel, amely árulkodik egészségi állapotunkról:

1. Gyűrűk a szem szaruhártyáján: Egy ritka örökletes rendellenesség, a Wilson-kór okozhatja a réz felhalmozódását a különböző szövetekben, például az agy és a máj szöveteiben. A réz lerakódhat a szemfehérje belső oldalán is, ami a laikus számára a pupilla körüli színes lemezeknek tűnhet. Ezek a „Kaiser-Fleischer-gyűrűk” önmagukban ártalmatlanok, azonban megfelelő kezelés hiányában a Wilson-kór halálos is lehet.

 2. Sárga szemek: Májbetegségek, mint a hepatitis, vagy a máj egyéb funkciózavara okozhatják a szem sárgulását. A szín az epefesték összetételének köszönhető, amely a hemoglobin lebomlása során jön létre.

  3. Véres szem: A szemfehérje alatti rész vérzése magas vérnyomás vagy fehérvérsejt rendellenesség miatt alakulhat ki, mely hatással lehet a véralvadásra.

 4. Dülledt szem: Jelezhet pajzsmirigy betegségeket. A pajzsmirigy hormon abnormális szintje megduzzasztja a szemkörnyéki szöveteket, ezáltal úgy tűnik, mintha a szem kidülledne.

5.  Táskás szem:  A szem alatti duzzanatot a szervezet nem megfelelően működő vízháztartása is okozhatja, amely súlyos veseproblémákhoz is vezethet. Ennek elkerülésére érdemes csökkenteni a sófogyasztást, kerülni a fűszeres ételeket, mert ezek meggátolják a folyadékürítést. A táskás szem az egyik legegyértelműbb jele a vashiánynak. Ha a szervezet nem jut elegendő vashoz, vérellátási zavarok léphetnek fel, aminek következtében a szem alatti terület nem jut elegendő oxigénhez, így alakulnak ki a sötét táskák. A vashiány fáradékonyságot, állandó kimerültségérzetet vagy akár vérszegénységet is okozhat. Spenót, tonhal és olajos magvak heti fogyasztásával azonban segíthetünk pótolni a hiányt.

6. Pupilla rendellenesség: Az egészséges emberek pupillája általában szimmetrikus. Rendszerint ugyanakkora méretűek és a fényhatásokra is egyformán reagálnak. Ha az egyik pupilla nagyobb, mint a másik, vagy fény hatására kevésbé vagy lassabban szűkül össze, akkor lehet betegség a háttérben. Például agyvérzés, agy- vagy szemideg tumor, agyi verőértágulat, szifilisz és szkerozis multiplex. Sok gyógyszer, például az allergia gyógyszerek és a drogok is okozhatják azt, hogy a pupilla kisebbnek vagy nagyobbnak tűnik.

7.  Retina problémák: Egyes betegségek, főleg a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, kárt tehetnek a retina véredényiben és idegeiben is.  Ez többféle formában jelentkezhet, úgy mint vérzés, sárgás folyadék szivárgása, puffadt, fehéres foltok megjelenése.

+ 1.  Miről árulkodnak a könnyek?

meggyogyulsz.com - konnycseppA máj folyadéka a könny. Normális májfunkció esetén megfelelő mennyiségű könny termelődik, amely benedvesíti a szemet és kiúsztatja a szennyeződéseket.

A máj elégtelen vérellátása esetén találkozhatunk az ún. „száraz szem” jelenséggel, amely igen kellemetlen, kevés könny képződésével járó állapot, vagy ellenkezőleg: ha a jang-energia túlsúlyba kerül, a szem, pl. szeles időben a kelleténél több könnyet termel.

Táplálkozási és folyadékfogyasztási szokások megváltoztatásával, méregtelenítéssel, illetve vitaminok és ásványi anyagok célzott fogyasztásával megelőzhetők lennének a szembetegségek, illetve a különböző látászavarok.

Természetesen itt is a megelőzésen van a hangsúly, de már meglévő szemproblémák esetén sem szabad elkeseredni, hiszen akár ezeken is segíthetünk, ha feltárjuk a kiváltó okokat.

 

Szerkesztő: Magyarosi Marianna

Lektorálta: Dr. Kacsó Kornélia