A csírák nem a modern egészségtudatos táplálkozással kerültek az étrendbe, már régóta használja őket az emberiség, főleg a téli hónapokban az ilyenkor hiányzó zöldségek pótlásaként. Évszázadokkal ezelőtt élő embertársaink valószínűleg még nem sejtették, hogy nagyságrendekkel több vitamint, ásványi anyagot és enzimet vettek ilyen formában magukhoz, mintha “csak” a kifejlett növényt fogyasztották volna.

brokkolicsira-a-szervezet-multivitaminja

A magban a csírázás és növekedés kezdeti szakaszában óriási mennyiségű tápanyag halmozódik fel, hisz az intenzív növekedéshez és az életben maradáshoz minden erejét be kell vetnie a növénynek. Ilyenkor a csíranövény vitamintartalma akár több százszorosa is lehet a kifejlett növényének.

A brokkoli gazdagsága

A brokkoli kifejlett növényként is rengeteg gyógyító hatóanyagot tartalmaz, csíraként pedig a leggazdagabb vitamin-, enzim- és ásványianyag-forrás. Testünk enzimellátása nem végtelen, így fontos, hogy a táplálkozás során magas enzimtartalmú ételeket fogyasszunk. A főzéssel az enzimeket elpusztítjuk. Emiatt érdemes figyelni arra, hogy minden nap nyers formában is vegyünk magunkhoz táplálékot, főként gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat, csírákat.

A csírák napi fogyasztásával már rengeteget teszünk az emésztésünk és egészségünk érdekében. A brokkoli csírája a vitaminok közül tartalmaz A-, B-, C- és E-vitamint, valamint kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma is kiemelkedő. Nem is gondolnánk, de béta-karotinban is bővelkedik. Az egészséges bőr, haj és körmök érdekében tehát mindenképp érdemes fogyasztani.

A rák ellenszere a szulforafán

A brokkoli és csírája glükorafanint tartalmaz, amely a szulforafán nevű hatóanyag előanyaga. A glükorafanin szulforafánná alakulását nyers fogyasztás esetén a növényben lévő, főtt formában pedig a gyomorban található enzim biztosítja.

A szulforafán erős antioxidáns hatású, tehát védi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. Daganatmegelőző hatása többek között ennek a tulajdonságának köszönhető. A szulforafán a legtöbb ráktípussal szemben védelmet jelent, de a már kialakult daganat esetén is hatásos. Ebben az esetben naponta többször és rendszeresen javasolt bejuttatni a szervezetbe.

A szulforafán hatékonynak bizonyult felső légúti megbetegedések esetén is. Az elvégzett kísérletek szerint gátolja a légúti hámsejtek sérülését, amely a szmogtól szennyezett levegő belégzése miatt alakulhat ki. A reumatikus és gyulladásos betegségekre is jó hatással van.

A brokkolicsíra rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a szívroham kockázatát, a benne lévő anyagok védik a vér- és nyirokereket. Méregtelenítő kúrákban is intenzív segítséget nyújt, érdemes alkalmazni.