Bérpótlék 2015

A bérpótlék 2015 folyamán is fontos része lesz a havi munkabérnek. A havi rendszeres jövedelem az esetek többségében több részből áll össze.

Az összes bevételben benne van az alapjövedelmen felül, a bérpótlék, az étkezési jegy, a bérlet visszatérítés, a túlóra, és még lehetne folytatni. A munkáltatók keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel csökkenteni lehet a munkabéreket érintő adó- és járulékterheket. Ezzel ugyanis el lehet érni, hogy a munkáltató költségei úgy csökkennek, hogy közben nem kell leépítenie a dolgozói közül, illetve a munkavállalók bérét sem kell csökkenteni, sőt akár több is maradhat a zsebükbe. Gondoljunk itt például a kedvezményes adózás alá eső caferetia elemekre. Mit is kell tudnunk a bérpótlék 2015. évi alakulásáról? Megnéztük.

A bérpótlék, egy olyan jövedelem típus, amely a munkavállalókat. a rendes havi munkaidőre járó munkabéren felül illeti meg. Kiszámításánál a munkavállaló 1 órára járó alapbérét kell figyelembe venni. Azt pedig úgy kapjuk meg, hogy a havi alapbér összegét elosztjuk 174 órával. A bérpótlékoknak több típusa is van. Melyek ezek, és mekkora a mértékük?

vasárnapi pótlék. mértéke 50 %
műszakpótlék: mértéke 30 %, és a 18 és 6 óra között végzett munka idejére jár
éjszakai pótlék, amennyiben a dolgozó nem jogosult műszakpótlékra: mértéke 15 %
pihenő napon végzett munka esetén járó bérpótlék: mértéke 100 %, illetve 50 %, amennyiben a munkáltató a ledolgozott pihenőnap helyett, másik heti pihenőnapot ad
munkaszüneti napon elrendelt munkavégzés esetén járó bérpótlék: mértéke 100 %
készenlét esetén járó bérpótlék: mértéke 20 %
ügyelet esetére járó bérpótlék: mértéke 40 %, illetve, ha a munkavégzés tartama nem mérhető, akkor 50 %

A bérpótlékok alkalmazásával kapcsolatban pontos útmutatást, a Munka Törvénykönyvében találhatunk, pontosabban a 2012. évi I. törvényben. Mivel a törvény megjelenése óta csak néhány év telt el, várhatóan nem lesz benne módosítás 2015-re nézve. Természetesen a háttérben folyamatosak az egyeztetések a munkavállalók, és a munkaadók között a munkavállalókat érintő kérdésekben, amely hozhat kisebb-nagyobb változásokat, de a bérpótlékok nincsenek napirenden. A következő években,- így 2015-ben is- napirenden inkább a minimálbérrel, és a nyugdíjakkal, illetve nyugdíjba vonulással kapcsolatos témák lesznek.

Forrás: www.blogolod.com, mindenegybenblog.hu