Egy igen csak ritkán felmerülő kérdés: Az aszalt gyümölcsök ugyanolyan előnyösek a szervezetünknek, és vannak olyan egészségesek, mint a friss gyümölcsök?

DIY-Instant-Oatmeal-Packets-Fruits

A válasz igen, hogyha bölcsen választjuk ki őket. A legtisztább formájukban, az aszalt gyümölcsök igazából rendes gyümölcsök, amiből el lett távolítva a víz. Valójában a dehidratáció néhány tápanyagot még koncentráltabbá is tesz. Egy 2005-ös tanulmányban (Journal of the American College of Nutrition) elárulta, hogy az aszalt áfonya, a szilva és a mazsola antioxidánsai kétszer erősebbek és töményebbek, mint a friss gyümölcsökben.

De tartsd ezt észben, mielőtt aszalt gyümölcs diétára térnél: egy aszalt sárgabarack, az eredeti gyümölcs méretének csak egy töredéke, mégis ugyanannyi kalória és a cukortartalma. „ A szemünket nyitva tartva eszünk, így néha beleeshetünk abba a hibába, hogy több aszalt gyümölcsöt fogyasztunk, mint kéne” – állítja Chrissy Wellingto, egy Massachusetts-i dietetikus. Egy bögrényi gyümölcs megegyezik egy normális adaggal, míg például mazsolából egy negyed bögre egyenlő egy adaggal.

Figyeljünk a hozzáadott édesítőszerekre, kifejezetten a fanyar gyümölcsökben, mint például a cseresznyékben, illetve az áfonyában. Elemezzük az összetevők listáját is: csakis a gyümölcs neve kéne rajta legyen. Keressük az olyan csomagokat, melyen jelölik, hogy nem tartalmaz szulfitokat, mely egy tartósítószer. Az aszalt gyümölcsöknek nem úgy kéne kinézniük, mint az eredetiknek, tehát inkább válaszd a barnábbakat, a ráncosabbakat. És ne feledjük, hogy az aszalt gyümölcs nem cukorka, tehát nem is kéne olyan íze legyen!

Szerkesztette és fordította: ismerteto.com
Angol forrás