Az echinacea, más néven a kasvirág a legjobb példája annak a mondásnak, miszerint „minden nyavajának megvan a maga természetes gyógymódja”. Az elterjedtebb nevén ismert echinacea az immunrendszer gyengülése esetén nyújthat segítséget.

bee_pollinating_a_flower_at_the_national_zoo

A nővény maga az őszirózsák családjába tartozik és Észak-Amerikából származik. Az echinacea évelő növény, melynek vaskos, szőrös szára van, levelei lándzsa alakúak, 7-20 cm hosszúak, durvák és szintén szőrösek. Virága 12-20 sugarasan növő sziromból áll, színe pedig a világos rózsaszíntől egészen a sötétliláig terjedhet.

Hagyomány szerint a növény gyökerét fogyasztották immunerősítő hatása miatt. Az észak-amerikai indiánok fedezték fel a szervezetre gyakorolt jótékony hatását, mellyel akár sebek gyógyulását is elősegítették. Az indiánok elsősorban cseppek vagy tea formájában fogyasztották. Manapság azonban a növény minden részéből készítenek echinacea kivonatot, mely az immunrendszert gyengítő betegségek és fertőzések ellen hatásos, mint például az influenza, nátha és megfázás.

Az echinacea hatását a szervezetbe jutva azonnal elkezdi kifejteni. A kivonat immunerősítő és antibakteriális hatóanyagok összevont keverékét tartalmazza. Ahogy a virágban lévő fenolok a természetben megvédik a növényt a napsugarak és láthatatlan kórokozók ellen, ugyanúgy hatnak az emberi szervezetben az abban található baktériumokkal szemben. A szervezet vírusellenes anyagát, az interferont hozzák mozgásba. Ez mellett más módokon is jótékony hatásokat idéz elő az immunrendszerben.

A történelem során az emberek skarlát, szifilisz, malária, vérmérgezés és diftéria (torokgyík) kezelésére is alkalmazták, azonban az antibiotikumok megjelenésével az echinacea alkalmazása visszaszorult. Az 1920-as években Németországban alapos kutatásokat végeztek a gyógynövénnyel kapcsolatban, melynek eredményeképp fény derült a gyógynövény jótékony tulajdonságaira.

Napjainkban inkább a megfázásból és influenzából eredő gyorsabb felépülés támogatására, valamint a megnevezett betegségek tünetei (torokfájás, köhögés, láz) enyhítésére, valamint ezek megelőzésére használjuk. Antimikrobás és fertőzés-gátló hatásának köszönhetően a húgyúti fertőzések kiegészítő és megelőző kezelésére is alkalmas. Legelterjedtebb alkalmazási módja belsőleges: szájba véve bizsergető érzést okoz a nyelven. Ezen kívül külsőleges alkalmazási módja is figyelemre méltó, mely szerint különböző sérülések, sebek, bőrproblémák kezelésére is kiváló.

Forrás