Közismert, hogy az elhízás szorosan összefügg a cukorbetegség kialakulásával, de ennek oka, mechanizmusa egyelőre nem ismert. Amerikai kutatók több vizsgálatsorozatban tanulmányozzák a szervezetben lévő zsírsejtek viselkedését, anyagcseréjét és azt, hogy ezek a változások miképpen függnek össze a cukorbetegségben kórosan elváltozó szervek működésével.
az_internetezes_a_fiatalkori_elhizas_egyik_kivaltoja_1
Amikor elhízunk, a zsírszövet, amely az ételből fölvéve tárolja az energiát, ezt a képességét elveszítve a szervezet számára mérgező molekulákat, szabad zsírsavakat bocsájt ki. Ezeket a szabad zsírsavakat az izomsejtek és a máj veszik fel. A zsírsavak befolyásolják az inzulin termelődését és azt is, hogy az inzulin a cukorból az izomsejtek és a májszövet útján energiát termeljen.

Ennek az a következménye, hogy a hasnyálmirigy több inzulint termel, de ha ez a szerv nem képes a mind nagyobb igénynek megfelelni, kifejlődik a cukorbetegség. A kutatók rámutatnak arra, hogy az Egyesült Államokban mind több embernél jelennek meg a felnőttkori, 2-es típusú cukorbaj tünetei. Jelenleg az amerikai népességben mintegy 20 millió ilyen beteg van, és számuk egyre növekszik.

„A gond nem az, hogy mennyire vagyunk kövérek, hanem az, milyen jól tudják a szöveteink kezelni a mérgező zsírsavakat” – írta James Grannemann professzor. A munkacsoport vezetője szerint ez a kulcsa annak, hogy megértsük a zsírsejtek mérgező tulajdonságának a lényegét. Ha ez sikerül, az anyagcsere-betegségek szövődményeinek kezelése is megoldódhat.
A kutatás két vonalon folyik. Az egyik az, hogy kiderítsék a zsírsejtek lebomlásának okát, mely mérgező molekulák termelődésével jár. Ehhez arra van szükség, hogy láthatóvá tegyék az élő sejtekben a zsírlebontást. Ehhez olyan érzékelőt kell kifejleszteni, mely a jelenséggel egy időben megfigyeli a szabad zsírsejtek képződését.
Az első téma kutatásához 1,37 millió dollár ösztöndíjat nyertek. Az érzékelő kifejlesztésére 375 000 dollárt kapnak, amely két évre szól – ez azért igen fontos, mert a módszer a kutatás más területein is alkalmazható.
A kutatók már most keresik a szakirodalomban azok az adatokat, melyek új fogyasztószer fölfedezéséhez vezetnének, hiszen ez volna a legnagyobb eredménye a munkának.

mti