A sör egészséges lehet, főleg a dohányos férfiak számára, akiknél gyakori a súlyos B-vitamin-hiány – adta hírül a Die Welt című német lap bostoni kutatókra hivatkozva.
A B-vitamin hiánya vérszegénységben nyilvánul meg, amely fáradtsággal, keringési problémákkal és koncentrációzavarral jár. Sok élelmiszer tartalmaz B-vitamint, például a banán, az avokadó, a káposzta, a szárnyasok és a tejtermékek, de a búzasörben különösen magas koncentrációban van jelen.

Ez a komlóból származó, xantohumol nevű vegyületnek köszönhető, amely gyulladáscsökkentőként hat a szervezetben – gátolja a reuma, az érszűkület és talán egyes daganatok kialakulását is.

Magas folsavtartalmának köszönhetően a sör a vér homociszteinkoncentrációját is csökkenti. Ez az aminosav különösen károsítja a véredényeket és növeli a szívinfarktus kialakulásának veszélyét.

Egy olasz kutatócsoport közlése szerint a sör néhány növényi összetevője megnöveli a vér antioxidánskapacitását, azaz egy sör elfogyasztása után a szervezet jobban ki tudja védeni a káros szabadgyököket, így a sejtek lassabban öregednek.

news_2606_fozdefesztA hatás csak alkohollal együtt érvényesül: a római Nemzeti Táplálkozástudományi Intézet kutatói a kontrollcsoporttal alkoholmentes sört itattak, és ebben az esetben elmaradt a pozitív hatás.

forrás