A Relax Kids Tamworth iskolában egy angol pedagógus, Rosie Dutton úgy tanította meg diákjainak azt, hogy miért nem szabad becsmérelniük társaikat, ahogyan azt még senki más. Rosie erről az esetről így számolt be.

almak

“Az egyik tanórán a kisdiákjaimnak két almát mutattam be (a gyerekek nem tudták, hogy az egyik almát többször is leejtettem a földre, ami kívülről nem látszott meg rajta, így teljesen egyformának tűnt a két gyümölcs). Elkezdtünk arról beszélni, hogy a két alma mennyire egyforma, hiszen ugyanolyan színűek, és valószínűleg az ízük is egyforma.

Ekkor az ütődött almát felemeltem, és arról kezdtem szónokolni a gyerekeknek, hogy mennyire nem szeretem ezt az almát, mert undorító, csúnya a színe, kicsi a szára, biztos az íze is rossz. Ezután arra bátorítottam a gyerekeket, hogy ők is kezdjék szidni. A gyerekek belelendültek, már egészen sajnálni kezdtem a “megvert” almát. “Nem értem, miért létezel”, “Biztos kukacos vagy belül”, “Rossz az ízed”, ehhez hasonlókat mondtunk az almára.

Ezután körbeadtam az ép almát, amire csak jót szabadott mondani, amit csak dicsérhettek a gyermekek.

Majd mindkét almát felemeltem, és elmondtam, hogy mik a különbségek kettejük között, noha kívülről teljesen egyformák voltak. Ekkor elővettem a kést, és ketté vágtam az almákat. A “jó” alma belseje ép volt, lédús, zamatos. A “rossz” alma (az ütésektől ugye) belseje pedig romlott, barnás színű volt, nem olyan, amit szívesen megennénk. A gyerekek fejében ekkor felgyúlt a kis körte, és elkezdték összerakni a dolgokat. Rájöttek arra, hogy ami a megszidott, kigúnyolt alma belsejében végbement, ugyanaz történhet meg egy ember lelkében is.

És igen. Mikor valakit megaláznak, kikacagnak, kigúnyolnak, sértegetnek, csúnyán beszélnek vele, főként ha ez egy gyerekkel történik meg, akkor ugyanazt érzik belül, mint a “rossz” alma.

Az almás példa után elmeséltem, hogy a múlt héten velem is beszéltek csúnyán. Kívülről nem látszott, hogy valami bajom lenne, de belül ez a valaki mély sebet ütött, mert szavaival nagyon megbántott.

Az almával ellentétben mi, emberek képesek vagyunk tenni azért, hogy leállítsuk ezeket a verbális agresszorokat. Beszélni kell erről a gyerekünkkel, mert ki kell nevelnünk egy olyan generációt, aki képes gátat szabni a sértegetéseknek, gyalázkodásnak. Amire képes volt az egyik kislány tanítványom is, hiszen nem volt hajlandó csúnya szavakkal szidni az almát.”

forrás