A legtöbb ember nincs tudatában annak, hogy a vesebetegség egy néma gyilkos. Lehet, hogy hosszú ideig semmilyen tünetet nem mutat a beteg, amíg a helyzet kritikussá nem válik. A vesebetegségek tüneteit ezért nagyon fontos korán felismernünk. Ez a lista tizenkét olyan tünetet sorol fel, amire mindenképp figyelnünk kell:
vese A húgyhólyag működésének változása

A vesebetegség első tünete a vizelés gyakoriságának megváltozása. Lehet, hogy megnő, vagy éppen csökken a vizelet mennyisége és / vagy annak gyakorisága, különösen éjszaka. A vizelet színe sötétebbé válhat. Lehet az is, hogy érezni fogod a vizelési ingert, de mégsem lesz produktum.

Vizelési nehézség vagy fájdalom

Pisiléskor fájdalmat vagy nyomást érezhetsz. Egy húgyúti fertőzés fájdalmat vagy vizelés közben égető érzést okozhat. Amikor ezek a fertőzések a vesékre terjednek, lázat és a hátfájást okozhatnak.

Véres vizelet

Ez a vesebetegségek olyan tünete, amely kimondottan aggodalomra ad okot. Célszerű ilyenkor már egyenesen az orvoshoz menni.DuzzanatA vesék hulladékokat és felesleges folyadékokat távolítanak el a szervezetből. Amikor a vesék ezt már nem tudják megtenni, az extra folyadék a testben duzzanatot okoz a kezekben, lábakban, bokákban és / vagy az arcban.

Extrém fáradtság és általános gyengeség

A vesék által termelt eritropoietin hormon segít a vörösvértesteknek az oxigénszállításban. A vesebetegség alacsonyabb eritropoietin termeléshez vezet, e miatt a vörösvértestek oxigénszállító képessége csökken. A vörösvértestek száma is csökken, ezáltal állandósul a vérszegénység. A csökkent mennyiségű oxigén szállítása a sejtekhez általános gyengeséget és állandó fáradtságot okoz.

Szédülés és a koncentrálásra való képtelenség

Vérszegénységgel társulva a vesebetegség kimeríti az agy oxigénraktárait, amely szédülést és koncentrációs gondokat okozhat. Állandó fázás érzete Ha vesebetegségben szenvedsz, a vérszegénység miatt még akkor is úgy érzed, hogy fázol, amikor körülötted meleg van. A pyelonephritis (vese-fertőzés) lázas, hidegrázásos állapotot is okozhat.

Bőrkiütés és viszketés

A veseelégtelenség miatt hulladékok halmozódnak fel a vérben. ami súlyos viszketést és bőrkiütést okozhat

Ammóniaszagú lehelet és fémes íz

A veseelégtelenség növeli a vér karbamid szintjét (uraemia). A karbamid ammóniává bomlik le a nyálban, ami a vizelet-szerű rossz leheletet kölcsönöz a betegnek. Ez rendszerint kellemetlen fémes ízzel jár együtt (dysgeusia) a szájban.

Hányinger és hányás

A salakanyagok felépülése a vérben émelygést és hányást is okozhatnak.

Légzési elégtelenség

A vesebetegség folyadékfelgyülemlést is okozhat a tüdőben. A vérszegénység és a tüdőben lévő folyadék jelenléte miatt légszomj is előfordul.

Hát- és kétoldali fájdalmak

A vesebetegség néhány esetben fizikális fájdalmat is okozhat. Ha az ureterben vesekő van, súlyos, görcsös, az ágyéki szakaszra lesugárzó fájdalom jellemző. Fájdalom kapcsolható továbbá a policisztás vesebetegséghez is, amely egy öröklődő vese rendellenesség, ennek hatására nagyon sok folyadékkal teli ciszta jelenik meg a vesékben.

Nagyon fontos tehát korán azonosítani a vesebetegségeket, mert a legtöbb esetben a vesékben okozott kár már visszafordíthatlan.

forrás