A méregtelenítés hagyományos szezonja a tavasz, valójában azonban mind a négy évszakban, de minimum évente kétszer  – tavasszal és ősszel  – érdemes tartani egy-egy tisztítókúrát, amellyel harmonizáljuk immunrendszerünket.

Szervezetünkben évente körülbelül négy kilogrammnyi felesleges méreganyag halmozódik fel, a tartósított élelmiszerekből, rovarirtókkal kezelt növényekből, a klórozott ivóvízből, a szennyezett levegőből, valamint vegyipari, háztartási és kozmetikai készítményeinkből. Ezek a méreganyagok rendkívüli mértékben megnehezítik szervezetünk működését. Testünk azonban egy csodálatos rendszer, képes a tisztulásra.  Különösen akkor, ha ebben a segítségére sietünk…

Az őszi méregtelenítés célja nem csupán a szervezetünk megtisztítása, hanem leginkább az immunrendszerünk télre való felkészítése.  A méreganyagok kiválasztásában nagy szerepet játszanak a veséink, tüdőnk, beleink, a májunk és a bőrünk is. A legnagyobb figyelmet azonban ezekben a hónapokban a tüdőnkre és vastagbelünkre kell fordítanunk, ősszel ugyanis ezek a szerveink a legfogékonyabbak a változásokra.

Legtisztább szervünk

meggyogyulsz.com- tudoA tüdőt fogadja be és osztja szét a szervezetben a levegőt, az égi energiát, mely a legtisztább energia, ezért a keleti orvoslás a legtisztább szervünknek nevezi.

A levegő nem pusztán anyag, hanem az a közeg, amely az energiát szállítja, közvetíti a szervezet számára. Ha helyesen veszünk levegőt, helyes ritmusban és módon lélegzünk, akkor szerveinket kellő mennyiségű oxigénnel látjuk el, amelyek így megfelelően működnek.

A tüdő a szervezet ernyője: véd minket a különböző fertőzésektől, betegségektől.

Felel a folyadék szétosztásáért és a szervezet hőszabályozásáért. Állapotától függ, hogyan reagál a szervezet a hőmérséklet-ingadozásra.  A végtagjainkat melegen tartja, bőrünk rugalmas, feszes lesz és egészséges színű. Szabályozza a véráramlást, felel a hang, a torok, a hangszálak állapotáért, az oxigén feldolgozásáért.

Az elhasznált levegő méreganyagokat és szén-dioxidot tartalmaz, ezt a tüdő távolítja el a szervezetből.

Ha a tüdő egészséges, a védelmezés teljesen jól működik és még járvány esetén sem dönt le a betegség a lábunkról.

Fojtogató stressz

meggyogyulsz.com - rohanA tüdő akkor működik jól, ha a levegő tiszta és a tüdőszövetek egészségesek. Amit a légzéssel magunkba szívunk, minden szervünkbe, a vérünk minden sejtjébe eljut, és ha mérgező, mindenütt mérgez. A tüdőre a külső tényezőkön túl a szervezetünk belső környezete is nagy hatással van.

A stressz összeszorítja a tüdőt, megakadályozva, hogy elegendő oxigén jusson a vérbe. A szennyezett levegő és a sok stressz az immunrendszert is gyengítik: asztma, tüdőtágulás, hörghurut, torokfertőzés, homloküreg-gyulladás formájában mutatkoznak meg a működési zavarok.

Segítsen tüdején!

meggyogyulsz.com- dohanyzasA dohányzás önmagában is rongálja a tüdőt, sőt, felesleges hőt fejleszt a szervezetben és kiszárítja azt: a dohányosok bőre gyakran vékony, száraz, sárga-szürke.  A dohányzók nyálába nikotin kerül és ez akadályozza az emésztőnedvek termelődését. A leszokással tehát sokat tehet egészsége általános javulásáért!

A zsiradékok túlzott fogyasztása is gyengíti a tüdőt, mert a vérben felhalmozódott koleszterin csökkenti a vér oxigénszállítási képességét. A tüdő egyensúlyvesztésének tünetei közé tartozik a lágy hangszín, köhögés, torokproblémák, pikkelysömör, ekcéma, bőrszárazság, stb.

Érzelmi síkon az egyensúlyvesztés tünetei: a szomorúság, apátia, unalom, melankólia, pesszimizmus, távolságtartó viselkedés.  Figyeljen a tünetekre!

Ne csak a tüdőt, a vastagbelet is gyógyítsuk

Belső szerveinket két típusba sorolhatjuk: tömör és üreges. Minden tömör szervnek van üreges párja. A tüdő esetében ez az üreges pár a vastagbél.

A vastagbélben hatalmas energiafeldolgozás történik.  Ahhoz, hogy harmonikusan működjenek, mindkettőnek rendben kell lennie. A tüdő tisztaságot igényel, ezt a vastagbél szabályos működése biztosítja.

A bélrendszerünk testünk öntisztításának egyik legfontosabb eszköze. A vastagbél elsődleges feladata, hogy eltávolítsa az emésztés során keletkezett mellékterméket, vagyis legfőbb szerepe, hogy kiürítse testünkből azt, amire már nincs szüksége, vagy ami mérgező lenne számunkra. Gondoljunk csak bele, naponta mennyi „szemét” hat a testünkre, de ezen felül elménkre és szellemünkre is.

Nemcsak a testünkből kell kiürítenünk a nemkívánatos anyagokat, de elménknek is ki kell takarítania a szellemi hulladékokat, különben elménk mérgezett lesz és megreked.

Képtelen lesz megtapasztalni a környezetben fellelhető tisztaságot, szépséget és szeretetet.

Ha a vastagbél jól működik, az azt jelzi, hogy jól tudjuk kiüríteni az összes szellemi szemetet is.

Ha azonban a vastagbél kiegyensúlyozatlan, azt az egész szervezet megsínyli.  Felszaporodnak a méreganyagok, sőt, esetleg vissza is fordulnak a feldolgozó rendszerbe.

A bent maradt méreganyagok miatt fájdalmak jelentkeznek bárhol a testben, székrekedés, hasmenés, túlzott bélgáz képződés, alhasi fájdalmak, lábszagfokozódás, rossz szagú lehelet, aranyér jellemzi ezt az állapotot.

A vastagbél renyheségére utaló jelek lehetnek a hasi ernyedtség, az aranyér és az emlékezőképesség megromlása is.

Jelzőlámpánk a bőr

meggyogyulsz.com- borSzámos betegséget megelőzhetünk, elkerülhetünk az őszi méregtelenítéssel és testünk meg fogja hálálni a törődést, mint ahogyan egyből jelét adja annak is, ha a tüdőben és a vastagbélben lévő szennyezőanyagok kiürítése nem zökkenőmentesen történik.

A legelső jelek általában a bőrön mutatkoznak meg, amelyet szokás a harmadik tüdőnek is nevezni, hiszen ugyanúgy lélegzik, mint a tüdő.

A tüdő tisztítja a folyadékok útját, mert a vese felé irányítja a vizeletet, a szív felé a vért, a bőr felé az izzadságot.

Bármilyen bőrproblémánk is legyen, az okokat először belsőnkben keressük, a bőr ugyanis kivetíti magán a belső szervek állapotára utaló jegyeket: ha a szervek valamelyike gyengélkedik, az a bőrön is észlelhető valahol.

A vastagbél elégtelen működésének jele, hogy a nem megfelelő kiválasztás termékei a bőrön keresztül akarnak távozni, tehát megjelennek a kiütések, pattanások, pörsenések. Ha azonban emésztőrendszerünk helyesen működik, legtöbbször a bőrproblémák is megszűnnek.

A kiegyensúlyozott működésért tüdőnk is felel: speciális légzőgyakorlatokkal lehet javítani a székletproblémákon, és a vese megfelelő működésére is jótékony hatással lehetünk.

Őszi tisztítókúra

meggyogyulsz.com- tisztitokuraÚgy, ahogyan időnként otthonunkban, fontos, hogy testünkben is nagytakarítást végezzünk.  Ősszel a tüdő és a vastagbél egészségének megőrzésére kell nagyobb figyelmet fordítanunk. Ennek  érdekében egy legalább 40 napos tisztítókúrát érdemes tartani.

Az őszi méregtelenítés alapja az elégséges folyadékfogyasztással (testsúly kg osztva 20-szal, ennyi liter folyadékot fogyasszon naponta) kombinált fokozott rostbevitel: 40-60 g/nap.

A cellulóz – amely a szénhidrát nagyon tömör formája, és a zöldségek és gyümölcsök alapanyaga – remekül serkenti a belek működését. A rost arra való, hogy meggyorsítsa a tápanyag mozgását a vastagbélben. Ha nem fogyasztunk növényi rostokat a vastagbél pangani, stagnálni kezd, és már jöhetnek is a betegségek. Ajánlottak a hagymafélék, karalábé, zsázsa, torma.

A gabonafélék közül kitűnő választása a zab, amely amellett, hogy az egyre hidegebb napokon felmelegíti a szervezetet, kiváló rostforrás is.

A magas víztartalmú élelmeken kívül fontos, hogy fogyasszunk megfelelő mennyiségű lúgos táplálékot is. Ezek főleg a zöldségek – bőségesen fogyasszunk belőlük -, de a köles is kiváló lúgosító. A gluténmentes gabonaféle nem termel nyálkát a szervezetben, ezért fogyasztása különösen ajánlott.

Aki hajlamos székrekedésre, jobb ha mérsékeli az állati eredetű fehérje fogyasztását, mert lassítja a belek tápláléktovábbító folyamatát. Az étrend ilyenkor leginkább zöldségből és rizsből álljon, a hús csak egy kis kiegészítő legyen.

Jótékonyan hatnak a tüdőre: vizitorma, zsázsa, fehérrépa, zeller, alma, sárgarépa, körte, olajbogyó.

Az őszi méregtelenítés nélkülözhetetlen egészségünk fenntartása érdekében, a gondos, alapos tisztítással és a megfelelő étkezéssel sokat tehetünk szervezetünk harmonikus működéséért.

forrás