Veszélyesebb a ráknál

A tények megdöbbentőek és elrettentőek:

  • A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen!

  • Magyarországon ma minden második ember szív és érrendszeri betegségben hal meg.

  • Magas vérnyomásban 1,5 millió ember szenved. A betegek kb. felének sajnos nincs is tudomása róla.

  • Mind Európában, mind Amerikában több női infarktusos beteg van, mint férfi, holott ezt a betegséget korábban a férfiak „kiváltságának” tartották.

  • Az összes halálozás 54 százalékát teszik ki a szív és érrendszeri betegségek, míg 27 százalékban daganatos betegségek felelnek a halálozásért.

A Szív Világnapjának apropóján pontosan arra hívjuk fel a figyelmet, mennyire veszélyesek a szív és érrendszeri betegségek, amelyek jelentős része ugyanakkor megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal.

A Szív az „Élet Gyökere”

meggyogyulsz.com- szivunkA szív és a vérkeringés egészsége és zökkenőmentes működése kulcsfontosságú előfeltétele az életnek és a szervezet összehangolt működésének. Mivel a vérkeringés a szervezet minden más rendszerével összeköttetésben áll, a benne zajló folyamatok hatása mindenhová átterjed. A szív testünk motorja, mozgatója, a keringési rendszer központi szerve.

Nem véletlen, hogy a tradicionális kínai orvoslástan a szívet a Test Császárának is szokta nevezni, mert a szív határozza meg az egész szervezet erejét és állapotát.

Ha a szív erős és a vérkeringés akadálytalan, az már önmagában biztosítja a kellő életerőt.

A szív szétárasztja, kiterjeszti a vért a szívburok, azaz az érrendszer –  artériák, vénák, hajszálerek — segítségével. Parancsol az energiautaknak, táplálékot biztosít a test minden sejtjének, meghatározza a vérnyomást és a testhőmérsékletet .

A szív a mentális folyamatok központja is.  Ellenőrzése alatt tartja az egész gondolkodást és a gondolatok kifejezését, a tudatot, az érzéseket, lelkesedési képességünket, szellemi aktivitásunkat, koncentráló képességünket.

Meghatározza gondolataink szavakba öntését, a kommunikációs készséget, sőt humorérzékünket is, és  szerepe van az alvás szabályozásában.

A szorongás, álmatlanság, gyenge emlékezet, a beszédhiba , a humorérzék hiánya vagy éppen a túlzásba vitt nevetgélés a szív energiájának gyengeségére utal.

Ha nem figyelünk oda ezekre  a jelekre és szívünk, keringési rendszerünk egészségére, megjelennek a testi, fizikai tünetek is, melyek már súlyos következményekkel járhat.

A szív és érrendszert legalattomosabb betegségei

meggyogyulsz.com- sziv-vizsgalatNapjainkban a fejlett országok népességének fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Ez a betegségegyüttes a korai halálozás egyik legjellemzőbb válfaja, ezért is fontos kellő figyelmet fordítani nemcsak a betegségek hatékony kezelésére, hanem leginkább a megelőzésre.

Ha erre nem szentelünk időt és odafigyelést, biztosak lehetünk benne, hogy a leggyakoribb szív és érrendszeri betegségek valamelyike – vagy akár több is – nagyobb eséllyel fenyeget bennünket:

– magas vérnyomás,

– infarktus,

– szívritmuszavarok

– szívelégtelenség

– érbetegségek, trombózis

– Stroke, azaz szélütés

Ahhoz, hogy tegyünk valamit szívünk egészségéért, valójában nem kell túl sok változás, óriási hatása lehet már az apró lépéseknek is.  A szívbetegségek kockázata már attól is drámai módon csökken, ha az ülő életmódról átváltunk aktív életre.

A betegség kialakulásához számos kockázati tényező hozzájárulhat, mint például a helytelen táplálkozás, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás, valamint a testmozgás hiánya.

A mindennapi életben több olyan megelőzési módszerrel segíthetünk csökkenteni a kockázatot, amelyek megvalósítása csak elhatározás kérdése, ám hatásuk “életmentő” lehet és hozzájárulnak szívünk fiatalságának megőrzéséhez.

5 hatékony tipp szívünk védelmében

meggyogyulsz.com- ekg1. Nyugtató hatást gyakorol a szívre és a szellemre minden olyan étel, amely ásványi anyagokban, főleg magnéziumban és szilíciumban gazdag. Pl.: sóska, kelkáposzta, petrezselyem, brokkoli, mandula, szezámmag, napraforgómag, tökmag, aszaltfüge, hüvelyesek, babfélék, lencsefélék, olajbogyó, zeller, spárga, szamóca, alma, barna rizs.

  1. Az érrendszer és a szív erősítéséhez hetente háromszor, 30-40 perces, mérsékelt intenzitású testmozgás javasolt, olyan, amely épphogy csak felgyorsítja a szívverést. Ha ezt nehezen tudjuk beiktatni mindennapjainkba, akkor eleinte legalább a napi tevékenységünkhöz adjunk hozzá  tíz perc mérsékelten intenzív mozgást. Már a heti 60-90 perces mozgás felére csökkenti a szívbetegség kockázatát. Idővel természetesen emelhetjük az adagot.

  2. A szív közelében, a szegycsont masszírozása segít megszüntetni a mellkasban felgyűlő feszültséget vagy szorítást és oldja a nehéz légzést. A masszírozást a szegycsont felső részén kezdjük, apró körkörös mozdulatokkal haladjunk lefelé egészen az aljáig. Közben hosszasan elidőzhetünk a feszülő, vagy fájó részeknél.  Ha különösen érzékeny ponthoz érünk, mondjuk hangosan: Hóóóóó! Ennek a hangnak a kibocsájtása erősítően hat a szívre.

  3. Használjunk illóolajokat: A jázmin, levendula, pálmarózsa, rózsa, rozmaring és ylang-ylang olajok jótékony hatással vannak a szívre és az érrendszerre.

  4. Pihentető alvás: A jó alvás jót tesz a szívnek. Az alvásigény persze széles keretek között mozoghat –  van, akinek elég akár 6-7  óra is, míg másnak 8-9 óra alvás szükséges. – így az időtartamnál sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy az alvásunk valóban pihentető legyen.

A jó minőségű, zavartalan és pihentető alvással egészségesebbé tehetjük szívünket. A szívroham és stroke leggyakrabban a hajnali órákban alakul ki. Ez azzal magyarázható, hogy az alvás hatással van az erekre. Tehát az alváshiány összefüggésben áll a vérnyomás és a koleszterinszint csökkenésével, illetve az összes kockázati tényezővel, ami szívbetegséghez vezethet. Az alváshiány ugyanakkor növeli a stresszt is. A szervezet ingerküszöbe lecsökken és érzékenyebbé válik az őt érő környezeti hatásokra. Ezzel együtt emelkedik a vérnyomás és beindul a stresszhormon termelődése. Ezek együttesen növelik a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásának kockázatát.