A nagymama legjobb folttisztító praktikái, mosáshoz

 1.)  Ha a ruhákra ragacsos gyümölcslé vagy cukros, szirupos üdítőömlött, mosás előtt tegyél a foltra citromlevet.

2.)  A só az egyik leghatékonyabb folttisztító. A vörösborfoltot például tökéletesen eltünteti, ha azt előbb felitatod, majd beszórod vele. Elég, ha egy percig hagyod hatni.

3.)  Ha vérfoltos lett a ruha, oldj fel aszpirint vízben, öntsd a foltra, majd dörzsöld át mosás előtt.

4.)  Ha a kávéfoltot akarod eltüntetni, keverj össze tojássárgáját forró vízzel, majd vidd fel a foltra.

5.)  Az ingek és blúzok gallérjáról könnyedén eltüntetheted a szennyeződéseket, ha azt bedörzsölöd egy kevés samponnal.

6.)  A fehérbor az egyik legjobb szer a vörösborfolt eltüntetésére. Önts a foltra fehérbort, hagyd ázni, majd itasd fel óvatosan.

7.)  Az olaj-, kátrány- és benzinfoltok ellen érdemes bevetni a vajat: dörzsöld be ezzel az anyagot, majd utána mosd ki.

8.)  Ha tejbe áztatod az anyagot, a borfolttal és a tintafolttal is könnyedén leszámolhatsz.

9.)  A smink, rúzs- és alapozó foltok ellen kiváló praktika, ha hajlakkal fújod be az érintett területet, majd utána mosod ki a ruhát.

10.)  A bőrből készült ruhákról egyszerűen eltüntetheted afoltokat egy radírral. Ügyelj azonban arra, hogy csak finoman dörzsöld be vele az anyagot.

Citrom

A citrom levét nagy sikerrel vetheted be az izzadságfoltok ellen. Keverj össze egyenlő arányban friss citromlevet és vizet, majd ezzel dörzsöld át a ruha hónaljrészét. Ha a folt makacs, akkor a citrommal közvetlenül is átdörzsölheted.

Aludttej

Az aludttej kiváló ellenszere a fűfoltoknak. Egy éjszakán át áztasd benne a ruhát, majd mosógépben mosd ki. A fűfoltnak hűlt helye lesz.

Hintőpor

zsírfolttól hintőporral szabadulhatsz meg könnyen. Fedd be az érintett területet a porral, és várj legalább hat órát, hogy a hintőpor magába szívhassa a zsírt. Ezután porszívózd ki a foltot, vagy tedd a ruhát a mosógépbe. A hintőport a szódabikarbóna, a kukoricakorpa vagy a kukoricakeményítő is kiválóan helyettesíti.

Kréta

zsírfoltok ellen hatékony szer a táblakréta is. Dörzsöld át vele a ruhán vagy az asztalterítőn lévő zsírfoltot, hagyd, hogy a krétapor felszívja a szennyeződést, majd porold le az anyagról. Agalléron lévő koszcsíkoktól is megszabadulhatsz a segítségével: a mosást megelőzően erőteljesen dörzsöld át vele a piszkos területet. A kréta magába szívja a szennyeződést tartalmazó zsírt.

A sót használhatod szagtalanításra, a vasaló talpának tisztítására, és nagy sikerrel vetheted be a foltok ellen is. A legmakacsabb izzadságfoltok ellen oldj fel négy evőkanál sót egy liter forró vízben, várd meg, amíg az oldat kissé kihűl, és ebben alaposan mosd át a foltot. Ezután mosógépben mosd ki, és a ruhád olyan lesz, mint újkorában.

Aszpirin

Ha az izzadságfoltokat többszöri mosás után sem sikerült eltávolítanod, használd az aszpirint. Zúzz össze két aszpirintablettát, és a port keverd össze fél pohár meleg vízzel. Áztasd a ruhadarab foltos részét az oldatban két-három órán át. Ha a folt elhalványodott, egyszerűen mosd ki. Ezt a módszert elsősorban fehér ruhákhoz ajánljuk.

Sör

Sokszor lehetetlen feladatnak látszik a kávé- vagy teafoltokeltávolítása, pedig egy kis sör segítségével szó szerint eltüntetheted a pecséteket. Finoman dörzsöld a sört az anyagba, hagyd megszáradni, és még kétszer-háromszor ismételd meg a műveletet. A folt egyszerűen felszívódik.

Szénsavas ásványvíz

A buborékos ásványvíz vagy az egyszerű szóda villámgyors segítséget jelenthet, ha a textíliákra olyan makacs folt kerül, mint például a kávé vagy a vörösbor. Ha szódát spriccelsz a foltra, a buborékok fellazítják a szövet szálai közé került szennyeződést, te pedig egyszerűen felszáríthatod egy itatóspapírral.

 

Tojáshéj Ha a beszürkült ruháid anyagát nem szeretnéd kémiai fehérítőkkel roncsolni, a következő mosás során tegyél a mosódobba néhány vászonzsákba kötött tojáshéjat.

 

forrás: hazipraktikak.network.hu