A máriatövis (Silybum marianum) magasra növő, szúrós levelű növény bogáncsszerű, bíborszínű virágokkal. Népies elnevezései: őszbogáncs, pápafű, Boldogasszony teje, Szűz Mária tövise. Virágait júniustól augusztusig hozza. Ez a növény legfőképpen Észak-Afrikában, Közel-Keleten és Európában őshonos. A népi gyógyászat már több száz éve használja ezt a szép nevű gyógynövényt. Írásos emlékek bizonyítják, hogy májbetegségekre már a 12. század óta alkalmazzák.

517630677_fc8f308ffd_o

A 21. században még mindig leginkább a különféle májproblémák orvoslásakor jut eszünkbe ez a különleges gyógynövény. A máriatövis valóban ellátja a máj védelmét. A legtöbb kutatás azt támasztja alá, hogy a növény hatóanyagai közül a szilimarin nevezetű vegyület képes a legtöbb májbetegséggel szemben felvenni a harcot. Ez a vegyület három bioflavonoidból épül fel.

A máriatövis erősíti a májsejtmembránokat, ezzel elősegítve, hogy a méreganyagok ne kerüljenek be a sejtbe. Emellett a májsejtek termelődését segíti elő, de felgyorsítja a károsodott máj regenerációját is. A máj méregtelenítését is elvégzi, de alkalmazzák májcirrózis és májgyulladás megelőzésére és gyógyítására is. Még a gyógyszerek és az alkohol által okozott pusztítást is képes közömbösíteni.

Természetesen ez a növény nem pusztán a máj védelmét látja el, hanem antioxidáns hatása a káros szabad gyököket is hatékonyan képes elpusztítani. A gyulladásokat is képes orvosolni, főleg húgyhólyag-, bőr- és vesegyulladás esetén nem árt bevetni ezt a gyógynövényt. Enyhíti a depresszió tüneteit, és hashajtóként is felhasználhatjuk. Jó szolgálatot tehet étvágytalanság, emésztési és gyomorproblémák esetén is.

Gyógyászati célra a levelei szárított, míg magjai préselt formában használhatók fel. Teakeveréket a magjából és a leveléből is készítenek. A belőle készült tea leginkább csak a megelőzésben játszik szerepet. Naponta egy-két csészényi teát szükséges fogyasztani a minél jobb hatás elérése érdekében. Forraljon fel 2-2,5 dl vizet, majd szórjon bele egy teáskanálnyi érett, szétmorzsolt növényi magot. Hagyja állni egy negyedórán át, majd szűrje le és fogyaszthatja is. Aki szeret évente egy-két alkalommal méregteleníteni, vagy májbetegségét szeretné orvosi felügyelet mellett házilag kezelni, akkor a máriatövismag-olaj fogyasztása javasolt. Ez az olaj külsőleg és belsőleg is egyaránt alkalmazható. Külsőleg hatásos lehet ekcéma, pikkelysömör, aranyér, reumatikus panaszok kezelésére. Az olaj belsőleg történő használata a vér toxinjaitól is segít megszabadulni és a vérnyomást is képes csökkenteni, mivel sikeresen távolítja el az érfalakra rakódott zsírokat. Mielőtt használni kezdené a máriatövisből készült teát vagy olajat, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával.

forrás