Nem telhet el a nyár cukkini nélkül! Annyi finomság készíthető belőle, hogy felsorolni sem lehet. Nálunk mindig van a hűtőben egy-két darab, hiszen gyorsan elkészül, és bármikor SOS-ebéd vagy vacsora dobható össze belőle.cukkini

A cukkini akkor a legfinomabb, amikor még nagyon friss, ilyenkor a magjai sincsenek kialakulva, és annyira zsenge, hogy szinte nyersen is rágcsálhatnánk. 95%-os a víztartalma, ezért kiválóan hidratál ebben a nagy melegben. Azért jobb, ha héjastól fogyasztjuk, mert így sokkal több B-vitaminhoz, mangánhoz, magnéziumhoz, rézhez, A-és K-vitaminhoz jutunk. Vágjuk csíkokra, vagy kisebb kockákra, és nyersen keverjük salátákhoz. Így a legmagasabb a vitamintartalma, a hőkezelés során némiképp veszít belőle.

Közép-Amerikában napi rendszerességgel fogyasztanak az emberek cukkinit. Egy felmérés szerint a lakosság körében itt a legkisebb a scelrozis multiplexes emberek száma. Úgy tűnik, hogy a héjában levő flavonoidok, és a B9-vitamin játszik szerepet ebben.

Nyaranta ajánlott cukkini diétát tartani. Magas rosttartalma, A- és C-vitamin tartalma miatt hozzájárul az általános egészségügyi állapot javításához. Antioxidáns tartalma miatt erős gyulladásgátló, és a rákos betegségek kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe van. Rendszeres fogyasztása által megelőzhetjük a szívrohamot, a stroke-ot, a reumát, és az ízületi gyulladásokat. A cukkiniból kifacsart levet keverjük el más gyümölcs és zöldséglevekkel, hiszen így nagyon erős fiatalító hatással rendelkezik. Fogyasszuk 12 napon keresztül, javítja a memóriát, és csökkenti a szervezetben jelenlevő fertőzéseket is. A levét külsőleg is használhatjuk, tonikként, hiszen valósággal megfiatalítja a bőrt.

forrás