a-betegsegek-elleni-nagy-harcos-fekete-malna

A fekete málna igen gazdag antioxidáns vegyületekben, így például flavonoidokban is. De C-vitamin is nagy mennyiségben található benne, amely az immunrendszerünk védelmében játszik kiemelkedő szerepet. Az antioxidánsok nagyon jó szolgálatot tesznek egészségünk megőrzése érdekében. A károsító szabad gyökök folyamatosan roncsolják a sejtjeinket, enzimjeinket és a kötőszöveti molekuláinkat. Ennek a folyamatnak azonban súlyos következményei lehetnek, mint például a szervezetünkben kialakuló gyulladások, de különféle funkciózavarok és degeneratív betegségek is kialakulhatnak. Az antioxidánsok azonban a segítségünkre lehetnek abban, hogy ezek a folyamatok ne alakuljanak ki, vagyis védelmet élvezhetünk általa a súlyos betegségekkel szemben. Ha rendszeresen fogyasztunk antioxidáns vegyületekben gazdag étkeket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy sokáig egészségek maradhatunk, de nem csupán fizikailag, hanem szellemileg is sokkal jobban érezhetjük magunkat.

A fekete málna kicsit hasonlít a hazánkban is fellelhető málnához, de attól jóval egészségesebb és magasabb a rost-, a szénhidrát- és a pektintartalma. A gyógynövényként is funkcionáló fekete málna baktériumölő hatással is bír. Ez a gyümölcs képes megkötni a vasat, így vérszegénység esetén kötelező lenne a fogyasztása.

Akár frissen, akár teaként fogyasztva segít a vércukorszint optimális beállításában, illetve rendszeres fogyasztásával a húgyutak is egészségessé válnak. Segít a vérnyomás beállításában, és még az ízületekre is rendkívül kedvező hatással van.

A növényi főzetet ülőfürdőként is használhatjuk, ha aranyeres panaszokkal küszködünk. A teát gargalizálásra, öblögetésre is lehet használni, mégpedig szájnyálkahártya- és fogínygyulladás esetén.

A fekete málna fitoösztrogént is tartalmaz, amely jó hatással van a kötőszövet és a bőr állapotára, vagyis szemmel láthatóan üdévé és simává teszi a megfáradt, ráncosodásra hajlamos bőrt.

Amerikában kutatásokat is végeztek ezzel a rendkívül egészséges gyümölccsel kapcsolatban. Megállapítást nyert, hogy a fekete málna rákmegelőző hatása sokkal nagyobb, mint az áfonyáé, amely gyümölcs pedig köztudottan szintén rengeteg antioxidáns vegyületet tartalmaz.

forrás