Tudtad, hogy egy egyszerű farajz sok mindent elárulhat a személyiségedről? Rejtett érzésekről és gondolatokról árulkodik, ezért a rajz elemzése igen elterjedt gyakorlat a pszichológiában.

art-tree-painting-fall-colors-wide-hd-wallpaper-wpwideA Baum tesztet, vagy „fa tesztet” Charles Koch vezette be 1952-ben, amit azóta is széles körben használnak a személyiség jegyeinek ábrázolására, kiemelve annak emocionális karakterisztikáit.

A rajzolt fa a pszichológiai viselkedés mutatójává válik, mivel az emberiség egész történelmében fontos mitológiai elemként volt jelen. A pszichológusok és pszichiáterek több aspektust vesznek figyelembe a rajz elemzésénél. A rajzolt fa elemzése nagyon közel áll egy személy kézírásának elemzéséhez.

A rajz, az íráshoz hasonlóan rengeteg információt nyújt egy személy létformájáról. Nem kevesebb, mint 59 szempont van, amely alapján végzik az elemzést, mint például a gyökér, a törzs, az ágak, a lombkorona, levelek, göbök, árnyékok, a szimmetria és a fa más ősmintái. (Wikipédia)

Most a fa tesztet csak szórakozás és lazítás céljából ajánljuk, de ugyanakkor ön-elemzés céljából is elkészíthető.

Mit kell tenned?

Végy egy papírlapot és egy írószert, majd rajzolj egy fát. Ne gondolkodj rajta sokat. Gyorsan rajzold le, „ahogy jön”, ne legyen nagyon kidolgozott. A cikk további részét csak akkor olvasd el, ha már lerajzoltad a fát!

A következő vonásokat kövesd majd figyelemmel a rajzodon:

Gyökér
Törzs
Ágak
Levelek vagy gyümölcsök

A gyökér

Ahogy a gyökeret rajzoltad, a realitáshoz való kötődésedről árulkodik. Ha nem rajzoltál gyökeret, az azt jelentheti, hogy egy szorongó és bizonytalan perióduson mész keresztül. Ezen kívül azt is jelentheti, hogy egyáltalán nem vagy egy gyakorlatias személy és inkább vagy összhangban az élet bohém oldalával.

A vastag, erős gyökerek egy nagyon pragmatikus, racionális, a valósághoz igen kötődő személyiséget jelölnek, ami nem minden esetben egy pozitív dolog, a komolyságot néha nem árt hanyagolni, és iróniával tekinteni a világra.

A törzs

A törzs legtöbbször a saját létformádat szimbolizálja. A finom vonalak és árnyékok a félénkséget jelentik. Ha kicsi a fa törzse, akkor olyan személy vagy, aki nem igazán szeret megnyilvánulni. Ha pedig nagy és vastag törzset rajzoltál, akkor nagy belső erővel rendelkezel és nem félsz arcátlanul, nagy mosollyal az arcodon mutatkozni.
Ha a rajzolt törzs megtört vagy görbe, akkor nagyon törékeny és érzékeny személyiség vagy, akinek védelemre van szüksége. Ugyanakkor azt is jelentheti, hogy épp gondterhelt vagy és nagy szükséged van a családod és barátaid támogatására, esetleg pszichológiai segítségre.

Az ágak

Az ágak a világgal és a körülötted levő emberekkel való kapcsolatodat jelzik. Ha egyáltalán nem, vagy csak kicsi ágakat rajzoltál, azt jelenti, nehezen fejezed ki magad közönség előtt, hogy nem olyan könnyű számodra a másokkal való kapcsolat kialakítása és a kommunikáció. A vastag ágak beszédes, közlékeny személyiséget jelölnek.

A hegyes ágak az agresszivitás egyfajta indikátorai, a göbös ágak pedig a másokkal való kommunikáció nehézségeit fejezik ki. Ha halvány ágakat rajzoltál, akkor mások szemében igen figyelmes személyiség vagy, hogy megválogatod azokat az embereket, akiket beengedsz vagy nem a személyes teredbe.

A levelek és/vagy virágok

A rajzolt levelek vagy virágok a siker elérésére tett próbálkozásokat jelölik. Ha egyáltalán nem rajzoltál, akkor könnyen lehet, hogy nem hiszel saját belső erőidben. A különös figyelemmel rajzolt virágok és levelek egy obszesszív-konpulzív jellemről árulkodhatnak. A virágok optimista személyiséget fednek. Ha pedig gyümölcsöket is rajzoltál, akkor igazán nagy önbizalommal rendelkezel.

Más szempontok

Ha karácsonyfát rajzoltál, akkor meglehetősen vágysz a gyermekkorra.
Az odúk és lyukak a fán azt jelentik, hogy képtelen vagy az önkontrollra.
A fűzfa depressziót jelenthet.

Egyed Zsuzsanna