A propolisz egy ragacsos, gyantaszerű anyag, melyet a méhek a fák rügyéből és kérgéből szivárgó váladékból állítanak elő. A propolisz kémiai összetétele nagyban függ attól, hogy a méhek milyen növényekről gyűjtik be a készítéséhez felhasznált anyagokat. Megközelítőleg 200 különböző összetevő alkotja, köztük bőségesen megtalálhatók a széleskörű gyógyhatásokkal rendelkező flavonoidok.

Propolisz

A propoliszt a gyógyászatban a szív- és érrendszeri, bőr- és fogászati betegségek ellen, immunerősítéshez, a máj védelméhez, az emésztés javításához használják, de ezenkívül is számos egyéb értékes hatással rendelkezik.

Természetes antibiotikum

A vizsgálatok azt mutatják, hogy vírusokkal, baktériumokkal és más mikroorganizmusokkal szemben is aktívan lép fel a propolisz. Kimutatták eredményességét olyan baktériumtörzsek ellen, melyek rezisztensek voltak a szintetikus antibiotikumokkal szemben. Feltehetően a flavonoidok magas koncentrációja okozza a propolisz erős kórokozó ellenes hatását. Megvan az a képessége, közvetlenül pusztítja a baktériumokat, vírusokat, gombákat és a penicillin-rezisztens staphylococcus baktériumot is. Ausztrál kutatók kimutatták, hogy a propolisz jelentősen növeli a penicillin és más antibiotikumok hatékonyságát. Szájöblítőként használva csökkenti a szájüregben lévő baktériumok számát, a lerakódásokat, az ínygyulladást és a fogfájást.

Herpesz

A herpesz olyan vírusok csoportja, melyek fájdalmas hólyagokat és sebeket okoznak. A herpes simplex vírusok közé tartozik a HSV-2, ami általában genitális herpeszt okoz és a HSV-1, amit leggyakrabban ajakherpesszel, ritkábban genitális herpesszel jár. Kémcsőben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a propolisz a HSV-1 és a HSV-2 terjedését is képes megállítani, valamint megakadályozza a betegségek kiújulását. Egy teszt során a propolisz hatékonyabbnak bizonyult, mint az ajakherpesz vagy a genitális herpesz kezelésére készült gyógyszerek.


Fekélyek

Egy vizsgálatban 34 beteget vizsgáltak, akiknél krónikus fekély ellen 2 héten át alkalmazták a propoliszt. Az eredmények lenyűgözőek: 28 betegnél a panaszok teljesen megszűntek, 6-nál pedig drámai javulás volt tapasztalható. A betegeken szövetbiopsziát végeztek, mely szintén igazolta a propolisz gyógyító és regeneráló hatását.

Égési sérülések

A propoliszt tartalmazó kenőcsök a vizsgálatok során ugyanolyan hatékonynak bizonyultak, mint az orvosok által előírt krémek. Megállapítást nyert, hogy a propolisz hatékonysága nagyjából azonos az ezüst-szulfadizinével másodfokú égési sérülések kezelésében, sőt, még antibakteriális hatással is rendelkezik. Kimutatták, hogy a propolisz ösztönzi az enzimek működését, a sejtanyagcserét, a kollagén termelődést és elősegíti az égési sérülések gyógyulását.

Szemölcsök

A propolisz antibakteriális és immunerősítő hatásával bizonyult hatékonynak a szemölcsök kezelésében, melyeket legtöbbször vírusok okoznak. Egy vizsgálat során 3 hónapon át kezeltek 135 beteget propolisszal és 75%-uknál teljes gyógyulást sikerült elérni. A szemölcsökre külsőleg, helyi kezelésként alkalmazhatjuk a propoliszt, közben érdemes fogyasztani is, hiszen a szervezetben élősködő vírusoktól így szabadulhatunk meg.

Gyulladáscsökkentés

A propolisz egyik fő alkotóeleme a kávésav-fenetil-észter, melyről bebizonyosodott, hogy gyulladásgátló és allergiaellenes hatásokkal rendelkezik. Nemcsak a fertőzések miatt kialakuló, de az égés, sugárzás, vegyi anyagok következtében jelentkező gyulladásokkal szemben is hatékonynak találták. Vesegyulladás és diabétesz, a felső légutak gyulladásai és ízületi problémák esetén is ajánlott a fogyasztása. A propolisz a gyulladások csökkentésével nagyban hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Immunerősítés

A propolisz több szempontból is támogatja az immunrendszer működését. Elősegíti a sejtek növekedését, valamint növeli bizonyos immunsejtek, mint a T-limfociták mennyiségét, támogatja az ölősejtek és a makrofágok aktivitását. A propolisz erősíti a fagociták működését, melyek védik a szervezetet az emésztőrendszerbe kerülő káros anyagokkal, baktériumokkal és elhalt sejtekkel szemben.

Rákkockázat csökkentés

A propolisz több olyan összetevőt tartalmaz, melynek bizonyított a rák elleni hatása. Ezek csökkentik a daganatok kialakulásának valószínűségét, a már meglévő tumorok növekedését pedig képesek megállítani. A propolisz elvágja a rákos sejtek vérellátását, ezáltal akadályozza meg a terjeszkedésüket. A propolisz hatását különösen eredményesnek találták gégerák kezelésében. A vizsgálatok szerint a kemoterápia mellékhatásai ellen is érdemes használni.

forrás