Vége a nyárnak – van, akit ez lehangol, másokat felvillanyoz. Megannyi szépséget rejt magában ez az évszak, a teljesség igénye nélkül következzen 8 dolog, ami nagyon szerethető az őszben.

 

Az ősz egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik. (Albert Camus)

 

1. Még nyílnak a völgyben a kerti virágok

Csodálatos a természet kora ősszel – a sárga tucatnyi árnyalatában, izzó narancsban, vérpezsdítő vörösben pompáznak a falevelek. Reggelente gyönyörködhetünk a hajnali párák látványában. Az alacsonyabb napállásnak köszönhetően egész nap ragyogóak a fények, friss a levegő, s ha enyhe szélmozgás is társul ehhez, nagyvárosokban nem ül meg a szmog. Nagy sétákat tehetünk az avarillatú erdőkben, túrázhatunk – üdítő program a testnek, (szín)terápia a léleknek.

 

2. Hangulatos dekorációkat készíthetünk

Ősztől tavaszig többet tartózkodunk zárt helyen – otthon, irodában -, szezonális dekorációkkal feldobhatjuk a hangulatunkat és a helyiségeket. Őszi dekoroknál bátran nyúlhatunk a természet kincseihez: vadgesztenye, törökmogyoró, dió, fenyőtoboz, makk, színes falevelek, natúr vagy festett faágak stb. Szép ajtódíszeket is készíthetünk az ősz színeivel.

Nemcsak az angolszász országokban – Halloween környékén – népszerűek a tökdekorok, a magyar népi kultúrában is régóta jelen van. Olajtökből tökmécsest készíthetünk, gyerekekkel közösen tökházikót is faraghatunk, ajtóval, ablakokkal. A tökdekorok üde színeivel melegséget, vidámságot csempészhetünk otthonunkba, munkahelyünkre (amennyiben az utóbbinál ez megengedett).

3. Az őszhöz öltözhetünk

Nem a ruha teszi az embert……mégis, a nők szeretnek öltözködni. Az őszi ruhatár a legvariábilisabb. Már nem izzadunk bele a ruhába, még nem fázunk szoknyában. A tavasz is gyönyörű, de ősszel ragyogunk: még napsütötte a bőrünk, és kevesebben küzdünk súlyfelesleggel, mint tavasszal, a kiadós téli lakomák után. Újra sminkelhetünk, nem olvad le rólunk. Előkerülhetnek a szekrény mélyéről a színes bolerók, kardigánok, sálak, átmeneti kabátok, s megannyi kedvenc kiegészítőnk. Kedvünkre variálhatjuk a harisnyanadrágokat is – üdítőleg hat ránk a színek, minták kavalkádja.

4. Szüret: mókás munka barátokkal

Sokféle termés ősszel érik be, a gyümölcsök közül a szőlőt már szeptemberben elkezdik szüretelni. Aki teheti, kapcsolódjon be barátja, ismerőse szőlőszüretébe – csapatban gyorsan, jó hangulatban halad a munka. Hasznos időtöltést kínálnak a Szedd magad! alma akciók is. Országszerte tartanak szüreti vigasságokat, érdemes csatlakozni! Ősszel szüretelhetjük a gesztenye- és diófa termését is, ilyenkor a dióbél héja még könnyen lehámozható, a zsenge dió isteni – tápláló – csemege.

5. Jól esik az otthon melege

Ha borongós az időjárás, hétvégenként beiktathatunk egy-egy semmittevős délutánt, amikor könyvet olvasunk, magazinokat lapozgatunk, zenét hallgatunk, megnézünk egy jó filmet, elővehetjük a nyári fotókat, régi családi képeket. Forró teát/kakaót, vagy forralt bort stb. kortyolgatva lazíthatunk a jó meleg kuckóban. Rohanunk, stresszelünk eleget, szükségünk van üresjáratokra!

Őszi szépségnapokat is tarthatunk, velünk tarthat néhány jó barátnő – készíthetünk házi arcpakolást, arckrémeket, kipróbálhatjuk a szappanfőzést, s más boszorkányos háztartási praktikát. Ha fiúk is jönnek, közösen összedobhatunk egy finom vacsorát.

6. Kint és bent kreatívan a gyerkőccel

Kreatív gereblyézésŐsszel előkerülhetnek újra a bevackolós játékok, programok: elővehetjük a diafilmeket, társasjátékokat, megtaníthatunk a gyerekeknek néhány szép őszi verset, mondókát. Színes falevelekből sokféle játékot, dekorációt készíthetünk közösen, gondoskodjunk madáretetőről is! Szép időben a levélseprés, a gereblyézés is hangulatos családi program, főleg, ha a kertben grillezni is tudunk. Egy-egy fotó erejéig a levelekből vidám kompozíciókat készíthetünk.

7. Kísérletezhetünk a konyhában

Felmérésre nem tudunk hivatkozni, de gyanítható, hogy ősszel és télen készül a legtöbb házi sütemény. Új ételköltemények elkészítésével is kedvünkre kísérletezhetünk egy-egy ráérősebb napon, amikor az esős, szeles őszi időjárás a négy fal közé szorít bennünket. A fűszeres, mézes sütemények ilyenkor különösen lélekmelengetően hatnak ránk, illatuk belengi az egész lakást. Idillikus családi program a sütikészítés, amibe szinte minden gyermek szívesen bekapcsolódik.

 8. Nemsokára karácsony!

Közelednek a téli ünnepek – jó esetben pusztán a gondolattól jobb lesz a hangulatunk. Sokan már októberben nekikezdenek a karácsonyi készülődésnek, elkezdik feldíszíteni a lakást, ajándékokra vadásznak. Lehet emiatt fanyalogni, nekünk ez szimpatikus: jobb időben elkezdeni, fokozatosan az ünnepre hangolódni, mint az utolsó pillanatban csapzottan, a tömegben kiköltekezve a fa alá esni.

MM

Nyitókép: Pölcz Klaudia

forrás: eletszepitok.hu