Védd meg magad a kullancsokkal szemben, ezekkel az egyszerű, okos ötletekkel!

family-hiking-in-forest

1.Maradj középen!
Hogyha hegyet mászol, vagy egy fás területen sétálsz keresztül, kerüld el az út széleit, ahol a kullancsok sokkal gyakoribbak.

2.Viselj fehéret!
Az ici-pici kullancsokat sokkal egyszerűbben észreveheted világos színű ruhákon.

3.Vigyázz a kobakodra!
Nehogy azt hidd, hogy kullancsok csak a fűben vannak! A Pittsburgh-i egyetem infektológusa, Amesh Adalja azt állítja, hogy ha véletlenül végig simítunk egy fát, egyszerűen a hajunkba mászhat egy. Vegyünk fel egy sapkát és/vagy tűzzük hátra a hajunkat. Emellett ne felejtsünk kullancsriasztót használni az arcunkon is. (Először a kezünkbe fújjuk, majd az ujjainkkal kenjük a fejünkre.)

4.Húzd fel a zoknidat!
Húzd fel őket és jól tűrd be a nadrágodba! Divatos? Nem.. De minden szabad bőrfelület számít.

5.Kezeld a ruháidat is!
Ha napokig kullancsokkal teli zónában leszel, spriccelj a ruháidra a rovarölő permetből (ami akár 6 mosáson keresztül is a ruhában marad) és azokra a területekre is a testeden, amit ruha takar.

6.Többször is ellenőrizd le a nedves bőrfelületeidet!
A kullancsok imádják a sötét, nedved területeket, tehát ha keresed őket, ezekre a részekre fókuszálj. Ilyen a térdek hátulja, a hónalj, illetve a nőknél a melltartó pánt által eltakart rész is!

7.Irány a kád!
Az első dolgod egy teljes test ellenőrzés legyen, és egy csipesz is legyen a közelben! Dr. Gaito szerint nem elég csak a víz! Fogjunk a tusfürdőnket és egy fürdőrózsát, ugyanis ezekkel akár le is dörzsölhetjük azokat a kullancsokat, amiket nem vettünk észre.

Szerkesztette és fordította: ismerteto.com
Angol forrás