Nincs forgatókönyve a sikeres párkapcsolatoknak, mint ahogyan arra sincs száz százalékos bizonyíték, hogy egy viszony előbb-utóbb véget ér. Ennek ellenére, léteznek olyan pártípusok, melyek inkább ki vannak téve a szakításnak, a többiekhez képest. Ezekről, illetve a kiváltó okokról ejtünk a továbbiakban néhány szót.

parkapcsolati-gondok

1. A rögeszmés-ragaszkodó pártípus – abban a 30 percben, amíg a munkahelyedtől az otthonodig eljutsz, négy nem fogadott hívás és hat SMS üdvözöl a telefonod kijelzőjén? Biztos, hogy te is így cselekednél, ha nem tudnád elérni a párod, azonban ha közületek valamelyik képtelen elviselni, hogy tizenakárhány percnél tovább ne halljon a másikról, szinte biztos, hogy a viszony kudarcba fullad.

Lehetséges, hogy a kapcsolat elején ez a rögeszmés ragaszkodás aranyos és romantikus, de hosszú távon fojtogató, túlzásba vitt és idegesítő. Mi több, nagyon nehéz kigyógyítani a másikat a szokásából, főként ha az elején te is vizet hajtottál a malmára, így az utólagos indokaid süket fülekre találnak.

2. Az aggódó-kétségbeesett pártípus – „vajon milyen szószt szeretne?”, „és ha nem kedveli ezt a wc-papírt? Inkább másikat veszek.”, „ajjaj, észre fogja venni, hogy olcsó tusfürdőt használok, sürgősen be kell szereznem egy minőségit”. Ezek és az ehhez hasonló gondolatok valamelyikőtök vagy mindkettőtök fejében kétségbeesést, fölösleges stresszt eredményeznek, ami akár szakításhoz is vezethet. A túl sok bolhából csinált elefánt felemészt mindkettőtöket, ezért jobban teszitek, ha ésszerűen álltok hozzá a dolgokhoz, és felhagytok a folytonos agitálással.

3. A pártípus, mely mindig a többre hajt – ebbe a kategóriába sorolhatók azok a partnerek, akik pénzért áhítoznak, akik mindig többet akarnak, akik olyan társat keresnek, aki biztosítani tudja számukra ezt az anyagi többletet, illetve azok is ide tartoznak, akik 1 fillért is sajnálnak a pincértől, miután az órák hosszat ugrált körülöttük. Nem vezet jóhoz, ha megvonod magad minden apróságtól, lemondasz a kedvenc szórakozásodról csak azért, hogy félretedd az összeget. És ez a párodra is érvényes.

4. Az otthon ülő pártípus – minden este ugyanolyan. Egy tál pattogatott kukorica, egy unalmas film a tévében vagy a számítógépen, egymagadban (a párod ugyanis valami hajmeresztő játékot játszik a laptopon), a kimozdulás csakis akkor esélyes, ha valamelyikőtöket bizonyos kötelesség szólítja el otthonról. Ez az „öreges üzemmód” elpusztít minden lelkesedést a kapcsolatban, a varázs megszűnik, a közös jövőnek pedig annyi.

5. A dramatikus pártípus – „többé nem állok szóba veled, részemről vége, szakítunk!”, aztán pár nap után mindketten úgy gondoljátok, hogy az egész hűhó csak egy apró félreértés volt? Azt jelenti, hogy szeretitek a drámát és a felhajtást, vagy legalábbis közületek valamelyik biztosan! Ez a pártípus sportot űz az efajta kirohanásokból, ma szakítanak, holnap kibékülnek, aztán holnapután ismét kezdik elölről. Egy ilyen viszony eltarthat egy darabig, de hosszú távon biztos, hogy valamelyik félnél ténylegesen betelik a pohár.

forrás