Martin és Sinforosa Colomer immár 46 éve az egyetlen lakosai a spanyolországi La Estrella falujának. Az idős házaspár nem akarta elhagyni a bájos kis falut, amelynek egykor több száz lakosa, virágzó közössége volt. La Estrella azonban, sok más aprócska faluhoz hasonlóan, az elvándorlás áldozatául esett, miután a lakosok elhagyták a kis települést és a nagyvárosokba költöztek. A kis spanyol falu iskolája, boltja, kocsmája, temploma és közösségi háza már régen bezárt, sőt már elektromos áram, vezetékes víz és televízió sincs egy jó ideje, de Sinforosa ezek ellenére is maradni akart szeretett szülőfalujában. A férje, Martin, pedig tiszteletben tartotta felesége kívánságát, így hát ezek után is maradtak, és már lassan 50 éve egyedül élnek a faluban.

hazaspar-5

hazaspar-6

hazaspar-4

A legenda szerint egyébként La Estrella-t egykor gazdagok férfiak építtették fel a szeretőik számára. Az évek alatt virágzó településsé vált, ám 1880-as években egy pusztító vihar a lakosság felét megölte és hatalmas károkat okozott az épületekben. A falu főterén álló lelkészlak és templom sértetlen maradt, itt emeltek emlékművet az áldozatok emlékeire. A kis falu állítólag ezután kezdett elnéptelenedni. Amikor Martin és Sinforosa Colomer összeházasodtak, még 200 ember élt itt, néhány év múlva azonban már csak alig néhány lakosa volt a falunak. A házaspár kislánya sajnos 12 éves korában elhunyt, így az idős pár teljesen egyedül maradt. Az utolsó lakók egy év leforgása alatt elhagyták a települést, így ketten maradtak.

hazaspar-10

hazaspar-1

“Akkoriban nagyjából 200 ember lakhatott még itt. Voltak tanáraink, mesterembereink, polgármesterünk, rendőrünk, vállalkozónk és egy papunk is. Egy éven belül viszont mindenki elment” – mesélte 80 esztendős Martin Colomer.

hazaspar-3

hazaspar-9

hazaspar-8

hazaspar-7

forrás