A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél is bizony gyakran előfordulhat, hogy túl magas a vércukorszintjük. Egyáltalán nem csak a hipoglikémia veszélyétől kell tartani, amikor is a vércukorszint olyan alacsony értéken van, hogy a beteg elájulhat, illetve kómába eshet. Ennek az ellentéte a hiperglikémia is sok jelentős károkat tud okozni. Most olyan módszereket gyűjtöttünk össze, amivel rögtön csökkenteni tudod a magas vércukorszinted.

clogged-artery_85356106

A magas vércukorszint

 A 2-es típusú cukorbetegségek többségénél szerencsére nem mindennapi jelenség, hogy a vércukorszint kiemelkedően magas értékeket mutatna. Ennek ellenére sokakkal megesett már, hogy valamilyen okból ez az érték megnövekedett. Lehet szó, egy kis figyelmetlenségről, ami olyan ételek fogyasztását jelenti, amik a szervezet számára káros cukrot tartalmaztak. Ezen néhány hatékony módszer segítségével azonnal lehet segíteni.

Ha valaki a magas vércukorszint tüneteit tapasztalja a 2-es típusú cukorbetegek közül, akkor érdemes az orvosával megbeszélnie, hogy melyik vércukorszint csökkentő módszert alkalmazza. Ez többnyire attól függ, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget kiváltó tényező, még mindig jelen van-e. Például az egyik leggyakoribb ok, az elhízás, ami a cukorbetegség kialakulásához vezet. Ha ennek a problémának az orvoslása még nem történt meg, akkor a beteg több tünetet fog tapasztalni, és a vércukorszintje is tartósan magasabb lesz. Abban esetben viszont, ha a kiváltó probléma megszűnik, tehát például bekövetkezett a fogyás, akkor többnyire tünetmentesen élheti a beteg az életét. Ami a kezelést és a vércukorszint csökkentő módszereket illeti, minél kevesebbszer fordul elő a magas vércukorszint annál egyszerűbb módszerekkel lehet csökkenteni, ha esetleg mégis megjelenne.

inzulin

Az inzulin

 Az inzulin egy olyan anyag, ami nem csak az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőkön segíthet, hanem bizony a 2-es típusú betegek egy részének is szüksége van rá. Ez főleg abban az időszakban fontos, amíg a cukorbetegség kialakulásának hátterében meghúzódó probléma még jelen van, így a vércukorszint tartósan magas értékeket mutat. De a betegeket sajnos nehéz rávenni egyrészt arra, hogy változtassanak életmódjukon, másrészt pedig az inzulin használatára.

Ha valakinél nincsenek jelen erős tünetek a magas vércukorszint következtében, akkor 2-es típusú cukorbetegeknél jellemző, hogy egyszerűen nem vesznek tudomást a problémáról. Pedig ez egyáltalán nem játék, és súlyos szövődményekkel, kómával is járhat, ha valaki ez ellen nem tesz semmit. Nem csak az elhízás, hanem erős pszichés, lelki eredetű problémák fennállása is okozhat cukorbetegséget, így amíg ezek a gondok meg nem szűnnek érdemes megbeszélni a kezelő orvossal, hogy inzulint alkalmazzon.

A mai inzulin adagoló szerkezetek már kevésbé fájdalmasak a rövidebb tűk miatt. De egyáltalán nem biztos, hogy napi szinten kell az inzulint is használni. Ha valakinél ritkábban emelkedik csak meg jelentősen a vércukorszint, akkor tarthat otthon az ilyen helyzetekre inzulint, és csak akkor használja, amikor tényleg szükség van rá.

14462458_xl-1024x681

Testmozgás

 Egy kis testmozgás szinte azonnal elkezdi csökkenteni a vércukorszintet. Olyan mozgásformákra gondolunk itt, mint például a futás, biciklizés, ami szinte minden körülmények között végezhető.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a testmozgás mértéke és intenzitása nem feltétlenül egyenes arányos a vércukorszint csökkenésével. Így aki hirtelen túl sokat mozog, az valószínűleg nem tesz olyan jót a szervezetnek vele, mint gondolná. A testmozgás nagy kincs, de a rendszeresség és a megfelelő intenzitás és idő nélkül nem sokat használ. Ha például hetek óta nem mozogtál semmit, akkor ne kezdj maratoni futásba, vagy biciklizésbe, mert a szervezeted a magas vércukorszint miatt már így is le van terhelve. Egy kis könnyed mozgással sokkal többet érhetsz el.

e17701d3-038b-421d-98d2-801c1228fe75

Hidratálás

 A magas vércukorszint és a hiperglikémia egyik jelentkező tünete, hogy a szervezet túl sok vizet veszít. Ugyan a test többsége vízből áll, mégis nagyon gyorsan kiszárad. A dehidratáció az a folyamat mely során a szervezetből annyi víz távozik, ami már zavarja a megfelelő működést. Először fejfájás, majd erős fáradtság jelentkezik. Ha magas a vércukorszinted, és ez mellett ezeket a tüneteket tapasztalod, akkor az egyetlen hatékony megoldás a víz fogyasztása.

Ilyenkor csapvizet, vagy ásványvizet válassz, mert a szervezetnek gyorsan van szüksége a vízre, és a többi egészséges, és magas víztartalmú italokból több idő, amíg kinyeri a vizet. A magas vércukorszint okozta dehidratáció esetén a különböző gyümölcsleveket sem ajánljuk, mert még ha 100%-os italról is van szó, akkor sem tesz jót a szervezetnek. Minden gyümölcsben megtalálható a fruktóz, amiből ugyan lehet fogyasztani bizonyos mennyiséget, de a vércukorszintet ettől még megemeli. Ebben a helyzetben pedig a hidratálás és a vércukorszint csökkentése a cél.

grillezett_hus

Csökkentsd a szénhidrát bevitelt!

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők úgy számolják ki a megfelelő inzulin adagot, hogy az elfogyasztott étel szénhidráttartalmát veszik alapul. Így pedig minél kevesebb szénhidrátot tartalmaz az étel, annál kevesebb inzulinra van szükség.

Ez a 2-es típusú cukorbetegek esetében is hasznos módszer lehet. Ha túl magas a vércukorszinted, akkor egy ideig próbáld meg elhagyni a szénhidrátot, vagy legalábbis jelentősen csökkenteni a szervezetbe történő bevitelét.

A szénhidrát természetesen alapvetően olyan összetevő, amire a szervezetnek szüksége van, így a különböző alacsony szénhidráttartalmú diétákat csak óvatosan próbáld ki. Teljes mértékben nem szabad felhagyni vele, mert akkor szintén ártasz a szervezetnek. Meg kell találni azt az egyensúlyi helyzetet, ami még előnyökkel jár.

forrás