Ugye egyetértünk abban, hogy az egészség az egyik legnagyobb kincsünk? Sajnos, erre legtöbbször akkor döbbenünk igazán rá, amikor már elveszítettük. Amikor valakit utolér a betegség, egyszerre veszítjük el testi és lelki harmóniánkat. A kívülállók gyakran elképzelni sem tudják, hogy milyen érzés lehet, amikor a fájdalom, az életünket megkeserítő szenvedés, napról-napra elszívja az energiánkat és megfosztja örömeitől a mindennapjainkat. Sajnos akkor sem jobb helyzet, ha a szeretteink közül betegszik meg valaki, és nekünk tehetetlenül kell néznünk a szenvedését. Az egyik legnagyobb népbetegség a depresszió és a szorongás.

Akkor döbbentem rá, hogy milyen kincs is az egészségem és szorongok sőt talán depressziós is vagyok mikor tavaly januárban fejfájás miatt kórházba kerültem, majd egy hét mindenféle vizsgálat után kiderült, hogy van egy tályog a fejemben amit azonnal műteni kell. Összesen 32 napot töltöttem kórházban, azt amit ott átéltem  senkinek nem kívánom. A történethez hozzátartozik, hogy akkoriban két munkahelyen dolgoztam,  havonta 300-400 órát, mindig hajszoltam a pénzt, de minek?! Hogy megfeleljek a mai társadalmunknak, másoknak?! Hogy szebb cipőm legyen?! Hogy jobb telefonom?!  Boldogabb nem voltam depressziós voltam sőt, szinte semmit nem értékeltem, belekerültem egy mókuskerékbe amiből a kórház volt a kiszállás, és egy hajszálon múlt, hogy itt maradtam. Aztán rájöttem, nem akarok senkinek sem megfelelni csakis saját magamnak, mert ha összhangban vagyok önmagammal akkor boldog vagyok, mindegy hogy milyen a cipőm, vagy a telefonom, vagy hogy ki mit gondol…. Többé már nem számít! Ülj le néha egy kicsit, ürítsd ki az agyad, nézz szét, nyisd ki a szemed és értékeld az élet apró örömeit. Mit tehetünk, hogy egészségesebbek legyünk, ne legyünk depisek?! Összegyűjtöttem nektek egy tucat tippet! Ami nekem például legjobban bevált: A kirándulás. Irány a természet!!! vagy válassz egy másik módszert egy tucat közül…

A szorongás és a depresszió elleni legjobb tippek:

1. Csokoládé. A csoki rosszkedvűző hatását számtalan tudományos kísérlettel alátámasztották már a szakértők.
Fogyasztásával serkentheted szervezet endorfintermelését. Ezt a vegyületet a köznyelvben boldogsághormonként is szokták említeni, hiszen a hangulatért felel.


2. Hal. Igyekezz hetente legalább egyszer-kétszer halat enni. A friss tonhal, a lazac, a szardínia és a makréla a legjobb választás, hiszen az agy megfelelő működéséhez szükséges omega-3 zsírsavat tartalmazzák. Fogyasztásukkal elkerülheted a szezonális depresszió kialakulását.

3. Jóga. Ha nem csak a testi egészségedet, hanem lelki egyensúlyodat is szeretnéd megőrizni, a legjobb választás a jóga. A meditációs gyakorlatok segítenek elengedni a stresszt és oldják a szorongást. (Vagy ha teheted a futás, menj ki a természetbe és élvezd a mozgás szabadságát.)

 4. Zöldborsó. A magnézium nélkülözhetetlen a szerotonin termeléséhez, valamint fontos szerepet játszik az egészséges idegműködés helyreállításában és fenntartásában. Fogyassz zöldborsót, lencse vagy szóját – mindegyikük gazdag magnéziumforrás.

5. Négylábú barát. Nem hiába mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Ha magányos vagy és hangulatod egyre inkább depresszióba hajlik, a legjobb választás egy négylábú barát. Nem csak kitörő örömmel fogad, amikor hazaérsz, de feltétel nélkül szeret.

6. Orbáncfű. Tudományos kísérletek bizonyították, hogy a gyógynövény enyhíti a szezonális depressziót, és feltehetően – néhány antidepresszánshoz hasonlóan – lehetővé teszi bizonyos ingerületátvivő anyagok felszaporodását az idegsejtek között.

7. Kirándulás. A városi életmód, az állandó pörgés nyilvánvalóan a lelki egyensúlyod ellen dolgoznak. Próbálj meg kiszakadni időnként a mókuskerékből és túrázz egy kicsit a szabadban. A friss levegő és a mozgás pillanatok alatt oldják a szorongást

8. Úszás. Számtalan kutatás megerősítette, hogy a gyakori testedzés javítja a közérzetet. Mindössze hetente háromszor húsz perc aerob – fokozott oxigénfelvétellel járó – mozgásra van szükséged. Kimondottan  jó hangulatjavító hatással bír az úszás.

9. Barátok. Az egyik legjobb gyógyír a szorongásra és a depressziós tünetekre kétségkívül a jó társaság. Ne fojtsd magadba a nyomasztó gondolatokat, beszéld ki alaposan a barátaiddal! Már attól is megkönnyebbülsz, ha nem adnak tanácsot, csak meghallgatnak.

10. Banán. A szezonális depresszió megszüntetésében segítenek a B-vitaminban gazdag ételek. Kiváló természetes B-vitamin-forrás a máj, a zöldborsó, a lencse, a banán, a gabona.

11. Szex. A szorongás és a depresszió egyik legjobb ellenszere a szeretkezés. Természetesen, amikor nagyon padlón vagy, nem biztos, hogy első lehetséges módszerként ez jut eszedbe. Ilyenkor egy ártatlan össezbújás is segíthet.

12. Nevetés. A nevetés igazán a legjobb módszer. Tanulmányok kimutatták, hogy az egyszerű mosolygás is szerotonin szintet emel, így jobban érezheted magad. Olvass egy jó könyvet, vagy tanulj meg néhány jó viccet és oszd meg másokkal.

Felhasznált irodalom: www.mokshacseppek.infowww.femina.hu

Nincsenek hozzászólások

Hagyj választ