Korábban már beszéltünk a vese– és májbetegségek prevenciójáról. Most azonban a szív védelmét firtatjuk. Hogyan tudjuk megvédeni szívünket a gyakori betegségektől? Ha jót szeretnél a szívednek, olvasd el a következő tippjeinket, egyszerűbb őket megvalósítani, mint gondolnád!

human-heart-facts

1.Edd meg a jövőd! Adj az ételeidhez gyümölcsöt, zöldséget, gabonát és magas omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételeket, mint például a tonhal vagy a hering. Használj kevesebb sót, telített és transzzsírokat, édesítőszereket és egyél kevesebb vörös húst. Ha változatossá teszed az étrendet, akkor minden tápanyagot garantáltan beviszed a szervezetedbe!

2.Ne stresszelj! Keress egy relaxációs metódust, ami működik számodra. Jóga, meditálás, magadra szánt idő munka után – ezek segíteni fognak a stressz szintedet alacsonyan tartani. A stresszes érzelmek, mint például a düh vagy a rosszindulat szintén növelik a szívroham kockázatát, tehát maradj nyugodt és türelmes!

3.Ne dohányozz! Ha sosem kezdted el, kiváló! Ha már leszoktál róla, remek! Ha még mindig cigizel, fejezd be! Beszélj az orvosoddal, és keressétek meg a számodra legmegfelelőbb módszert a leszokásra. Még azoknak az embereknek is, akik naponta akár 5 cigarettánál kevesebbet szívnak el, korai szív és érrendszeri betegségek tünetei léphetnek fel. Kezdd el – már 1 év alatt csökkenteni tudod a rizikódat!

4.Ügyelj a vérnyomásodra! Ha túl magas, sokkal nagyobb az esélyed szívrohamra és szívbetegségekre. A stressz kezelése, egészséges étrend és rendszeres mozgás segít normalizálni a vérnyomásodat. Akár az orvosod is ajánlhat rá gyógyszeres kezelést!

5.Figyelj a vércukorszintedre! Túl sok cukor károsíthatja az artériáidat, még akkor is, ha nem vagy cukorbeteg! Működj együtt az orvosoddal, hogy kontrolálni tudjátok a szintedet. Ez szintén csökkentheti az esélyét a szívrohamnak vagy stroke-nak. Azt jegyezd meg, hogy az érzéseid alapján nem tudod megmondani, hogy cukorbeteg vagy-e vagy sem.

6.Ismerd a koleszterin szinted! Mikor a vér keresztüláramlik a szíveden, nyomot hagyhat maga után, a hordozott koleszterin, zsír és kalcium egy dugót képezhetnek az artériáidban. Minél több keletkezik ebből, annál nagyobb a szívroham kockázata. Ha nem ismered a koleszterin szinted, csináltass egy vérvizsgálatot! Két féle koleszterin létezik, az egyik (LDL) rosszat tesz a szívnek, míg a másik (HDL) megvédi azt. Ha magas a koleszterin szinted, fordulj az orvosodhoz, hogy milyen módszerrel csökkentheted! Léteznek rá már gyógyszerek, de edzéssel és egészségesebb életmóddal is kiküszöbölhető!

7.Ne várj a fogyással! Ha plusz kilókkal rendelkezel, nagyobb az esélyed szívbetegségekre. Konzultálj dietetikussal, hogy pontosan tudd a számodra legmegfelelőbb módszert!

8.Kérdezz az aszpirinról orvosodtól! Ugyanis néhány ember számára, a napi kis adag aszpirin nagymértékben csökkenti a szívroham kockázatát.

9.Vágj bele a mozgásba! Pattanj futópadra vagy biciklire. Sétálj a környéken, vagy menj el úszni. Csinálj bármilyen mozgást, ami kielégíti a szükségleteidet! Érdemes belevágni az egészséges vérnyomás és koleszterin szint érdekében.

10.Tartsd a kapcsolatot a szeretteiddel és ismerőseiddel! Kutatások bizonyítják, hogy a szociálisabb életet élő emberek számára sokkal alacsonyabb a szívbajok esélye! Most már tudod, hogy nem csak a barátaidnak és a családtagjaidnak vagy fontos, de a szívüknek is jót teszel!

Szerkesztette és fordította: ismerteto.com
Angol forrás