Bár még a bőrünkön érezzük a nyarat, de már sajnos készülnünk kell a következő fűtési szezonra – nem árt, ha mindenki magának is spórol. Ezzel nem csupán forintokat takaríthatunk meg, de néhány apró trükkel a környezetünkkel is jót tehetünk.

rezsi1

Társasházban lakók esetén is előfordul, hogy egyedileg, pontosan állíthatják be a fűtés intenzitását. Célszerű arra törekedni, hogy a lakásban ne legyen átlagosan 22 foknál melegebb. Ehhez érdemes – ha nincs elektromos termosztát – minden helyiségbe beszerezni egy kis hőmérőt, amelyet másfél méter körüli magasságban helyezünk el. Ez lehetőséget ad arra, hogy a különböző funkciójú terekben más-más, ideálisnak számító hőmérsékletet állítsunk be. (Praktikusan a fürdőszobában és a gyerekszobában melegebb, míg a konyhában és a felnőttek hálójában a hűvösebb idő is elviselhető.)

De mit tehetünk akkor, ha nem áll rendelkezésünkre hőfokszabályzó és épp nem készülünk komolyabb szigetelésre vagy nyílászárócserére? Íme néhány lehetőség, amikkel javíthatunk a helyzeten.

1. Lehetőleg semmilyen bútort ne helyezzünk a fűtőtestek elé, még úgy se, hogy csak egy kis része lóg be elé. Ezek ugyanis átveszik a meleget, de sokkal kisebb hatékonysággal sugározzák ki magukból.

2.Tegyünk hővisszaverő fóliát a radiátor mögé, ezzel elejét vehetjük annak, hogy az utcát melegítsük feleslegesen.

3. Nehéz anyagból készült, vastag sötétítő függönyöket szereljünk az ablak elé, amelyek a szobában tartják a meleget. Fontos, hogy a hatékonyság érdekében ezek a függönyök jóval az ablakpárkány alá kógjanak.

4. Ha dupla ablakunk van, tegyünk közé szigetelő szivacsot, párnát. Ez is sokat számít, ha a nyílászáróval gondok vannak.

5. A napsütést azonban még télen is be kell engedni, hogy átmelegítse a szobákat, ezért ügyeljünk rá, hogy amikor besüt a nap, lehetőleg akadálytalanul engedjük be a természetes fényt a lakásba.

6. Zárjuk ki a belső huzatot, ami csökkenti a hőérzetet, azaz a beltéri ajtók szigetelésére is fordítsunk figyelmet.

7. Párásítsunk, mert a felmelegített, de száraz élevegőt hűvösebbnek érezzük a páradúsnál. A levegő ideális páratartalma 50 százalék.

8. Vegyük körül magunkat meleg színekkel, mert ezek valóban hatnak a komfortérzetünkre. A színes lakástextilek mellett sok pénzt spórolhatunk meg a jól megválasztott tapétával vagy falfestéssel.

9. Válasszunk olyan anyagokat, amik vastagok és jól tartják a meleget. A nyár végén érdemes lecserélni az ágytakarót vastagabbra, újra leteríteni a puha, meleg szőnyegeket és előveni a kényeztető párnákat.

10. Kerüljük a hideg, kékes fényeket. A kellemesen otthonos sárgás lámpafény nem csak a kedélyünkre, de a hőérzetünkre is jótékony hatással van.

forrás: otthon.com