Ahogy beköszönt a tél, sokan azonnal bepánikolnak a hidegtől, így legszívesebben ki sem mozdulnának a négy fal közül. Azonban számtalan téves elképzelés kering a hideggel és miatta fellépő betegségekkel kapcsolatban, melyeket a Health.com összeszedett és rögtön meg is cáfolt. Kíváncsi, mik a leggyakoribb téli egészség-tévhitek?

  • A hidegtől betegszik meg

Sokan úgy gondolják, hogy a hideg beköszönte automatikusan egyenlő azzal, hogy meg is fognak betegedni. Dr. Rachel C. Vreemaedig, az Outright Lies About Your Body and Health című könyv társszerzője szerint az igazság épp az ellenkezője: vagyis, ha gyakran tartózkodik a szabad (és hideg) levegőn, akkor a szervezete lényegesen jobban fogja felvenni a harcot a kórokozókkal. Ráadásul a megfázás vírusa 32 Celsius-fokban szaporodik a legjobban, ellenben, ha télen kint van, akkor ennél hidegebbek az orrlyukai.

  • Nem kellene hidegben edzenie

Telente a legtöbben felhagynak a szabadtéri edzéssel a hideg miatt. Pedig a Medicine & Science in Sports and Exercise szerint hidegben gyorsabban és több kalóriát lehet égetni, így fogyás szempontjából is jobban jár, ha erőt vesz magán, rétegesen felöltözik és kimegy a friss levegőre. Ráadásul az eredményesebb edzés az endorfinszintjére is jó hatással lehet, tehát hajrá, irány a természet!

  • Télen nem lesz allergiás

Sokan azt hiszik, télen nem virágzik semmi, így az allergia messziről elkerüli őket, pedig az eldugult orr és a kaparó torok hátterében gyakran ez bújik meg. Az Asthma and Allergy Foundation of America közleménye szerint 5 emberből egy szenved a kinti vagy benti allergiák valamely válfajától, és bár télen valóban nem virágzik semmi, utóbbiak (pl. állatszőr-, por- és egyéb háziatka-allergiák) tünetei telente kifejezetten erősödhetnek is. Egyrészt azért, mert ilyenkor a háziállatok is többet tartózkodnak bent, másrészt ritkábban és kevésbé alaposan szellőztetünk, ami pedig még jobban hozzájárul a levegő minőségének romlásához. A tél ráadásul a penésznek is kedvez, ami szintén erősítheti a panaszokat.

  • Télen nincs szüksége fényvédőre

Nyaranta mindenki könyökén jön ki a fényvédelem fontossága, azonban a téli hónapokban kevesebb szó esik róla, pedig a napsugárzás ilyenkor is káros, főleg akkor, amikor havas tájakon kirándul vagy síel. A jeges és havas környezet ugyanis duplán annyira károsítja a bőrt, mivel 80%-ban visszaveri az UV-sugarakat. „Sőt, a Föld felszíne télen közelebb van a Naphoz, így több káros sugár éri a bőrt, mint az észleljük” – teszi hozzá dr. Robert Guida plasztikai sebész.

  • A fején keresztül adja le a legnagyobb hőt

Bizonyára ön is tudja, hogy hidegben a legfontosabb kiegészítők a sapka, sál és kesztyű. És valószínűleg úgy tudja, hogy ezek közül a sapka a legfontosabb, mivel a fején keresztül távozik a legtöbb hő. Az igazság ezzel szemben az, hogy valójában a kezein át – szóval, ha nem akar kint fagyoskodni, akkor a kesztyűjét semmiképp se felejtse otthon!

  • A napfény hiánya okozza a téli depressziót

Bár a hosszú sötétség és a napfény hiánya biztosan nem segítenek a rosszkedv ellen, de nem csak ez húzódik a téli depresszió hátterében. Ugyanolyan stresszforrás lehet az ünnepek körüli készülődés, az ezzel járó túlzott kiköltekezés, a családi összejövetelek megszervezése (és túlélése), stb. Tehát hiba lenne csakis az időjárásra fogni, ha nincs a helyzet magaslatán.

  • A C-vitamin megelőzi a megfázást

Ok, ez nem teljesen egy mítosz, valami igazság azért van benne. A University of Helsinki 2013-as tanulmánya szerint napi 75 mg C-vitamin fogyasztása segít abban, hogy immunrendszere eredményesen harcoljon a megfázás és az influenza ellen. Más kutatások hozzáteszik, hogy a nátha első jeleinél nagy dózisú C-vitamin pedig lehetővé teszi, hogy lerövidítse a betegen töltött napok hosszát és az állapot súlyosságát. Tehát bár nem előzheti meg vele a megfázást, de segíthet legyőzni.

  • A hidegben jobban hullik a haja

Való igaz, hogy a hidegebb hónapokban úgy tűnhet, több hajszálat veszíthet, azonban zürichi kutatók megállapították, hogy épp nyáron hullik jobban a haj, míg télen a legkevésbé. Ennek persze evolúciós okai vannak: az állatok szőre is megerősödik és dúsabbá válik, ahogy egyre hűl az idő. Amennyiben mégis tele van ilyenkor hajjal a fésűje, akkor valószínűleg a fejbőre száraz, így érdemes befektetni egy jó minőségű hidratáló, fejbőrvédő samponba.

  • Az alkohol felmelegít

Hideg időben az utcai árusok lelkesen ajánlgatnak a járókelőknek gőzölgő forralt bort, hogy elviselhetőbbé tegyék a hideget. Az alkohol valóban felforrósítja az embert belülről, de ez azért van, mert a vér gyorsabban áramlik ilyenkor a belső szervek felé – ám ez azt jelenti, hogy a belső hőmérséklet ekkor lejjebb esik. Ráadásul egy jó meleg forralt bor rontja a szervezet azon képességét, ami a didergésért felel, így több hőt termel.

Forrás